Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY
Mnoho odrôd, farieb a tvarov. Tekvica sa v posledných rokoch stala nielen komerčným halloweenským hitom, ale významne obohatila aj náš jedálniček.
RECEPT – Krémové hokkaidové rizoto so syrom pecorino
Čo budete potrebovať?
- 400 g ryže Arborio
- 1 väčšia hokkaido tekvica
- 1,5 l silného zeleninového vývaru
- 3 – 4 lyžice nesoleného masla
- Tekvicový olej
- 3 šalotky
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 400 ml suchého bieleho vína
- Soľ
- Biele korenie
- Muškátový oriešok
- Maslo
- Šťava z pol citróna
- Syr Pecorino (príp. Parmezán)
- Tekvicové semienka
- Mladá cibuľka (zelené cíbiky z asi dvoch cibuliek, prípadne čerstvá pažítka)
Postup – rizoto
Umyjeme a nakrájame hokkaido na malé kúsky (aj so šupou). Dáme ho variť do mierne osolenej vody a varíme až pokým nie je mäkké (nie rozvarené). Nakrájame si zatiaľ šalotky na malé kúsky. Scedíme hokkaido, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu a prilejeme k nemu zohriaty zeleninový vývar. Túto zmes nenecháme vychladnúť, ale stále držíme na miernom ohni. Pretlačíme cesnak a spolu s cibuľou ich na tekvicovom oleji (stačia dve lyžičky) a masle vo veľkom hrnci a pri nižšej teplote necháme stmavnúť. Prisypeme prepláchnutú ryžu a premiešame niekoľkokrát tak, aby každé zrnko ryže bolo obalené maslom. Pridáme biele korenie a muškátový oriešok. Za stáleho miešania pripravíme tak, aby ryža zostala takmer priesvitná. Stále varíme na miernom ohni.
Prilejeme víno a necháme ho takmer úplne odpariť. Rizoto stále premiešavame. Po naberačkách prilievame hokkaidový vývar.
Prvú naberačku pridáme aj so štipkou soli. Stále miešame a ďalšiu naberačku pridáme vždy po tom, ako ryža vsiakne predošlú. Tento proces trvá aj pol hodinu, rizoto nesmie byť suché a nezabúdame ho stále miešať! Posledná naberačka by sa nám už nemala vsiaknuť a vďaka tomu ostane rizoto krémové a „šťavnaté“. Keď je hotové, pridáme maslo a premiešame.
Pecorino je typický tvrdý taliansky syr vyrábaný z ovčieho mlieka, odkiaľ pochádza aj jeho názov – Pecora v preklade znamená ovca.
Pridáme tiež citrónovú šťavu a dochutíme podľa potreby. (Maslo môžeme uložiť aj na porciu na tanieri). Na vrch rizota uložíme syr Pecorino, cíbiky z mladej cibuľky, opražené tekvicové semienka a polejeme ho tekvicovým olejom. Rizoto je kašovité, šťavnaté a chuťovo výrazné.