Tekvica je darom, ktorý sme sa konečne naučili naplno využívať + RECEPTY
Mnoho odrôd, farieb a tvarov. Tekvica sa v posledných rokoch stala nielen komerčným halloweenským hitom, ale významne obohatila aj náš jedálniček.
Zdroj:
Nin.sk
RECEPT – Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami
Čo budete potrebovať?
- 1 tekvicu hokkaido
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 tekvica
- 1 zeler
- 4 mrkvy
- kúsok zázvoru (asi veľkosť palca)
- vňať kučeravého petržlenu
- 1 cibuľa
- polovička masla
- 4 lyžice smotany na varenie
- červené víno
- voda
- 2 stredne veľké cvikle
- soľ
- korenie
- olivový olej
- šťava z polovice citróna
Postup – polievka
- Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).
- Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.
- Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.
Postup – cviklové čipsy
- Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre. Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky.
- Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou. Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.
Milujete hokkaido? Čo tak ochutnať ho v kombinácii s ovčím syrom pecorino? Recept nájdete na ďalšej strane.
Neprehliadnite aj:
Zdroj:
Nin.sk
Zdroj: Dnes24.sk