Máte mäsa plné zuby? Poradkyňa menuje (ne)výhody vegetariánstva + chutné RECEPTY
Je vegetariánstvo dostatočnou alternatívou k bežnému stravovaniu? O benefitoch aj nevýhodách nám porozprávala výživová poradkyňa Alica Andrašíková.
Výhody vs. nevýhody vegetariánstva
Za hlavné nevýhody vegetariánskeho stravovania je často považovaný nedostatok vitamínu B12 a často sa spomína aj fakt, že žiaden rastlinný zdroj bielkovín neobsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Tie si však podľa Alice vie vegetarián vynahradiť správnou kombináciou napríklad strukovín a obilnín.
Výživová poradkyňa ale upozorňuje, že pri nesprávnom prevedení vegetariánstva môže dôjsť k chudokrvnosti. Je preto dôležité mať jedálniček správne vyvážený.
„Vegetariánstvo považujem aj z pohľadu výživového poradcu za plnohodnotnú stravu v prípade, ak si človek naozaj zostavuje svoju stravu zodpovedne a kvalitne. V prípade, ak vyradíte zo svojho jedálnička mäso a nahradíte ho hranolkami, pečivom, alebo cestovinami, nemôžeme sa, samozrejme, baviť o plnohodnotnej a vyváženej strave. Ak si však dáte na svojom výbere potravín záležať a zostavíte si jedálniček bohatý na strukoviny, oriešky, semienka, celozrnné výrobky, obilniny, zdravé tuky a podobne, nemáte sa čoho obávať a smelo sa môžete do vegetariánstva pustiť,“ radí Alica.
Veľkú výhodu v prechode na vegetariánstvo vidí Alica v konzumácii ľahšej a jednoduchšie stráviteľnej potravy, ktorá prináša pre telo množstvo benefitov. „Veľa ľudí totiž pociťuje výhody ako viac energie, lepšie trávenie, vyššia fyzická výkonnosť, zlepšenie stavu pleti a podobne,“ dodáva.
Chcete sa stať vegetariánom, no neviete, či je tento typ stravovania vhodný aj pre vás? Kliknite na tretiu stranu.