Začína zber liečivej bazy: Pripravte si limonádu, džem alebo chutný vyprážaný dezert
Pozbierajte a zužitkujte to, čo nám práve teraz ponúka príroda. Bazu čiernu môžete vypiť, natrieť si ju na chlebík alebo aj opiecť.
Sirup
Recepty sa môžu odlišovať v množstve kvetov na liter vody a pomere cukru. Základný pomer je zväčša na 1 liter vody 10 väčších kvetov bazy, 1 kg cukru a 10 g kyseliny citrónovej.
Vyskúšajte aj postup, pri ktorom budete potrebovať 15 veľkých kvetov, 2 litre prevarenej, vychladnutej vody, 7 dkg kyseliny citrónovej, 1 citrón neošúpaný, pokrájaný na kolieska.
Všetko zmiešajte, nechajte lúhovať 24 hodín, občas premiešajte. Potom preceďte cez husté sitko. Nakoniec pridajte 2 kg cukru a trošku konzervačného prípravku. Miešajte, kým sa cukor rozpustí.
Nakoniec nalejte do fliaš, bez sterilizovania a poriadne uzavrite. Takto pripravený sirup by mal vydržať aj rok bez toho, aby splesnel.
Džem
Na sladkú dobrotu budete potrebovať približne 1 500 g čerstvých plodov bazy, 700 g cukru, 2 citróny, medovku a zázvor. Všetko spolu zmiešajte, nechajte zmes odležať v chlade približne 6 hodín – v tomto čase by mala pustiť šťavu.
Následne povarte v hrnci zmes (približne 15 minút) a potom preceďte cez sitko. Ostane vám čistá šťava, ktorú varíte dovtedy, kým vám nevznikne hustý džem. Nechajte odstáť.
Bazový džem si vychutnáte na pečive, výborne sa hodí aj do koláčov.
Čaj
Baza ulahodí aj milovníkom čajov. Na prípravu budete potrebovať sušené plody bazy (postačia dve lyžičky), ktoré povaríte v litri vody. Hotovú zmes stačí precediť, dosladiť medom a ochutiť citrónom.
Vypražte si ju
Na vyprážanú pochúťku (2 porcie) budete potrebovať približne 4 kusy kvetov, 100 ml mlieka, 50 ml smotany na šľahanie, vajce, rum podľa chuti, hladkú múku (3,5 PL) a práškový cukor na posypanie.
V miske zmiešajte mlieko, smotanu na šľahanie, vajíčko, rum a hladkú múku. Vznikne cesto, ktoré by malo byť o čosi hustejšie ako to na palacinky. Kvety bazy dôkladne obaľte v ceste a vypražte na panvici s olejom. Pozor, oleja treba toľko, aby boli kvety pri smažení celé ponorené. Nezabudnite pochúťku upiecť i z druhej strany.
Vypraženú bazu stačí na dochutenie posypať práškovým cukrom a hotovú dobrotu môžete podávať ako dezert.
Ešte nemáte dosť? Skúste pečenú hrušku.