Monika Hanigovská Magazín Lifestyle

VEĽKÝ PREHĽAD éčok: Niektoré sú bezpečné, iné môžu škodiť. Viete, čo si dávate do úst?

Viete čítať kódy známe ako „éčka“? Ktoré naše telo znesie a na ktoré by sme si mali dávať pozor?

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD éčok: Niektoré sú bezpečné, iné môžu škodiť. Viete, čo si dávate do úst?
Zdroj: pixabay.com

Pozor aj na sladidlá

Medzi „éčka“ sa zaraďujú napríklad sladidlá. Syntetické sladidlo aspartám (E 951) sa používa na výrobu čajov, sypkých nápojov, žuvačiek, niektorých jogurtov či dezertov a pudingov, ale aj raňajkových cereálií, mrazených krémov, majonézy, horčici, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov.

„Aspartám obsahuje aminokyseliny fenylalanín, ktorý je nebezpečný pre osoby s poruchou metabolizmu, tzv. fenylketonúrií. Znižuje kyslosť moči, tak zvyšuje riziko vzniku infekcie. Pozor by si mali dávať ľudia citliví na túto látku – po nežiaducich účinkoch, ktoré u nich Aspartám vyvolal, napríklad závrate, bolesti hlavy, vyrážky, poruchy správania u detí,“ opisuje portál FÉR potravina. Odporúča sa, aby sa látke vyhýbali tehotné a dojčiace mamičky. Na Slovensku je látka povolená.

Komplet zoznam neodporúčaných éčok, farbív, konzervantov a ďalších látok s popisom nájdete TU. Zoznam kompletných éčok s popisom nájdete TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM