VEĽKÝ PREHĽAD éčok: Niektoré sú bezpečné, iné môžu škodiť. Viete, čo si dávate do úst?
Viete čítať kódy známe ako „éčka“? Ktoré naše telo znesie a na ktoré by sme si mali dávať pozor?

Pozor aj na sladidlá
Medzi „éčka“ sa zaraďujú napríklad sladidlá. Syntetické sladidlo aspartám (E 951) sa používa na výrobu čajov, sypkých nápojov, žuvačiek, niektorých jogurtov či dezertov a pudingov, ale aj raňajkových cereálií, mrazených krémov, majonézy, horčici, nakladanej zeleniny a ovocia, vitamínových doplnkov.
„Aspartám obsahuje aminokyseliny fenylalanín, ktorý je nebezpečný pre osoby s poruchou metabolizmu, tzv. fenylketonúrií. Znižuje kyslosť moči, tak zvyšuje riziko vzniku infekcie. Pozor by si mali dávať ľudia citliví na túto látku – po nežiaducich účinkoch, ktoré u nich Aspartám vyvolal, napríklad závrate, bolesti hlavy, vyrážky, poruchy správania u detí,“ opisuje portál FÉR potravina. Odporúča sa, aby sa látke vyhýbali tehotné a dojčiace mamičky. Na Slovensku je látka povolená.
Komplet zoznam neodporúčaných éčok, farbív, konzervantov a ďalších látok s popisom nájdete TU. Zoznam kompletných éčok s popisom nájdete TU.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.