han Zo Slovenska

V nemocniciach končia aj ľudia s VAKCÍNAMI: Je ich však VÝRAZNE menej ako nezaočkovaných!

Zrejme nikto nepochybuje o tom, že tretia vlna koronavírusu definitívne zasiahla Slovensko. Ministerstvo zdravotníctva odhalilo štatistiky, podľa ktorých končí v nemocniciach len minimum zaočkovaných.

Ilustračný obrázok k článku V nemocniciach končia aj ľudia s VAKCÍNAMI: Je ich však VÝRAZNE menej ako nezaočkovaných!
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

O podrobné štatistiky požiadala TV Markíza rezort zdravotníctva a Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Inštitúcie im následne poskytli údaje o tom, koľko zaočkovaných a nezaočkovaných ľudí a v akom veku boli pozitívne testovaní na COVID-19. Takisto, koľko z nich skončilo v nemocnici a na umelej pľúcnej ventilácii.

„Dáta sú platné od 1. júla do 20. septembra. Za zaočkovaných sa považujú len kompletne očkovaní. Ľudí len s prvou dávkou sme do štatistík nerátali,“ píše portál tvnoviny.sk.

Mladí na ventilácii

Samozrejme, že vakcína nie je stopercentnou ochranou pred nakazením sa ochorením COVID-19, ale výrazne chráni väčšinu zaočkovaných pred ťažkým priebehom a najmä smrťou. To uvádzajú nielen odborníci, ale aj výrobcovia vakcín. Delta variant koronavírusu už „pripútal“ k nemocničnému lôžku aj ľudí mladších ako 34 rokov.

„Od prvého júla bolo na Slovensku pozitívne testovaných vyše tritisíc plne zaočkovaných ľudí. Nezaočkovaných ľudí bolo pozitívne testovaných takmer trinásťtisíc. Najviac ich bolo vo vekovej kategórii do 34 rokov, v ktorej sa infikovalo 6 898 neočkovaných a 827 zaočkovaných,“ uvádza TV Markíza na svojom webe.

Medzi tými, ktorí museli ísť s ochorením do nemocnice sú aj mladíci ľudia. Nie však vtedy, ak boli očkovaní! „Nezaočkovaných mladých do 34 rokov je hospitalizovaných 25, čo je 0,3 percenta z nakazených. Zo zaočkovaných mladých ľudí neskončil v nemocnici ani jeden,“ potvrdili to štatistiky z ministerstva zdravotníctva.

Traja mladí bez vakcíny sú dokonca aj na umelej pľúcnej ventilácii.

Ľudia od 35 do 54 rokov

V prvej vlne neboli ľudia v takomto veku medzi ohrozenými, čo sa však s pribúdajúcimi variantmi postupne mení. „Z vekovej kategórie 34 až 55 rokov bolo pozitívne testovaných od júla do 20. septembra vyše štyritisíc nezaočkovaných ľudí. Očkovaných bolo nakazených viac ako 1 500 ľudí. Hospitalizovaných v tejto vekovej kategórii bolo 55, čo tvorí 1,3 percenta z infikovaných nezaočkovaných,“ informujú tvnoviny.sk.

„Očkovaní skončili v nemocnici ôsmi, teda 0,5 percenta z očkovaných pozitívne testovaných. Na umelej pľúcnej ventilácii skončilo 12 nezaočkovaných ľudí v tejto vekovej kategórii, no ani jeden zaočkovaný človek,“ uvádzajú dáta.

Ďalšie aktuálne témy

Ľudia nad 55 rokov

„V kategórii ľudí starších ako 55 rokov sa infikovalo takmer dvetisíc nezaočkovaných ľudí a vyše tisíc zaočkovaných. Z ľudí, ktorí nedostali vakcínu bolo prevezených do nemocnice 8,2 percenta z celkového počtu nakazených nezaočkovaných,“ dodávajú na tvnoviny.sk.

  • z očkovaných sa do nemocnice dostalo 4,3 percenta z celej skupiny
  • pri najstaršej vekovej kategórii teda jasne vidieť, že očkovaní starší ľudia majú o veľa nižšiu šancu dostať sa do nemocnice
  • rozdiel je aj v počtoch na umelej pľúcnej ventilácii. Z nezaočkovaných starších ľudí skončilo na ventilácii 29 pacientov
  • z očkovaných potrebujú podporu umelej ventilácie traja ľudia.

Alfa verzus delta

Aký je rozdiel medzi variantom alfa a delta? „Súčasná liečba sa od tej v druhej vlne nelíši. Delta sa síce na začiatku prejavuje väčšinou ako bežná nádcha, ale zhoršenie stavu vyzerá rovnako, ako to bolo pri Alfa variante. Niektorým pacientom sa zhruba po týždni rozvinie zápal pľúc a mnohí potrebujú kyslík,“ vysvetľujú redaktori TV Markíza.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM