Technológie

Uznávaný lekár ŠOKOVAL: Pre sociálne siete žiada zaviesť VÝSTRAHY, aké sú na cigaretách

Hlavný lekár USA žiada zaviesť pre sociálne médiá výstrahy ako pri cigaretách.

Ilustračný obrázok k článku Uznávaný lekár ŠOKOVAL: Pre sociálne siete žiada zaviesť VÝSTRAHY, aké sú na cigaretách
Zdroj: Dnes24.sk , Pexels.com

Hlavný lekár USA Vivek žiada zaviesť pre sociálne médiá podobné výstrahy, ako sa objavujú na krabičkách cigariet. TASR informuje na základe správy televízie BBC.

Pridajú varovanie?

Sociálne médiá u mladých zvyšujú riziko výskytu symptómov úzkosti a depresie, uviedol Murthy pre noviny The New York Times. Žiada preto, aby sa ich používateľom zobrazovala správa s varovaním, že „u adolescentov sa spájajú s výrazným negatívnym vplyvom na psychické zdravie“.

Murthy tvrdí, že ich zavedenie bude rodičom a adolescentom pravidelne pripomínať potenciálne riziká používania sociálnych sietí, čím stúpne povedomie o hroziacich rizikách podobne ako pri cigaretách.

Výstrahy pred fajčením sa na krabičkách cigariet po prvý raz objavili v Spojených štátoch v roku 1966 po tom, ako vtedajší hlavný lekár USA Luther L. Terry zverejnil štúdiu dokazujúcu spojenie rakoviny pľúc a tabaku. Postup USA postupne nasledovali aj ďalšie krajiny, napríklad Spojené kráľovstvo výstrahy na krabičkách vyžaduje od roku 1971.

Názory sa rozchádzajú

Murthy v roku 2023 publikoval článok, ktorý spája používanie sociálnych sietí so zlým psychickým zdravím tínedžerov. Uznáva však, že názory vedcov na túto tému nie sú jednotné a vyzýva preto na jej ďalšie skúmanie. Krízu psychického zdravia u mladých však považuje za mimoriadnu situáciu.

Zavedenie výstrah pre sociálne médiá podporuje aj psychoterapeutka a spisovateľka Gin Lalliová a považuje ich za výrazný krok smerom k lepšiemu psychickému zdraviu a pohode.

Lalliová tvrdí, že sociálne médiá majú množstvo výhod, varuje aj pred hrozbami v podobe kyberšikany alebo vystaveniu škodlivému obsahu. Dodáva, že môžu spôsobovať úzkosť, depresiu a ďalšie psychické problémy, ktoré už u mladých ľudí vo zvýšenej miere zaregistrovala nielen ona, ale aj jej kolegovia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM