ELA Rôzne

Slovensko čaká prudké ochladenie a SNEŽENIE: Príde teplotný SKOK do zimy!

V našej oblasti sa aktuálne ochladzuje, avšak v budúcom týždni nás čaká ešte výraznejšia vlna ochladenia, ktorá tentoraz prinesie aj sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko čaká prudké ochladenie a SNEŽENIE: Príde teplotný SKOK do zimy!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Záver tohto týždňa prináša do našej oblasti vlnu ochladenia, no súčasne aj slnečného počasia. Počas víkendu sa očakávajú nízke teploty, ktoré budú v noci klesať aj pod bod mrazu, informuje portál iMeteo.sk.

Predovšetkým na strednom a východnom Slovensku sa očakávajú teploty, ktoré budú klesať na 0 až –5 °C. Takéto nízke teploty sa očakávajú aj v najnižších polohách stredného Slovenska.

Budúci týždeň ďalšie ochladenie

V priebehu budúceho týždňa nás čaká ďalšia vlna ochladenia, ktorá prinesie takmer predzimné teploty. Tie budú aj na súčasne ročné obdobie mimoriadne podpriemerné.

Zo severnej Európy sa nad Ukrajinu nasunie rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu a po jej zadnej strane prenikne do našej oblasti studený, pôvodom arktický vzduch.

Budúci týždeň odštartuje s dennými teplotami od +8 do +15 °C, avšak v druhej polovici týždňa sa ešte viac ochladí a denné teploty sa budú pohybovať len od +5 do +12 °C.

Na horách čakajte sneženie

Ochladenie, ktoré sa čaká je neobvyklé. Príliv chladného vzduchu bude vrcholiť vo štvrtok a v piatok, kedy teploty budú aj o 10 °C nižšie ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

„Príliv studeného vzduchu však spôsobí aj to, že na našom území poklesne hranica sneženia. Tá by mala v priebehu budúceho týždňa zo dňa na deň klesať,“ dodáva iMeteo.sk.

Sneženie sa tak môže vyskytnúť hneď vo viacerých oblastiach a s prvými snehovými vločkami môžu rátať už v polohách nad 700 m n.m. Súvislejšia snehová pokrývka by sa však mala vytvoriť až od nadmorskej výšky 1200 m n.m.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM