han Správy Rôzne

Slovenskí vedci rozbehli nový projekt ako predísť ďalším pandémiám: SLEDUJÚ odpadové vody!

V odpadových vodách sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov a chemických prvkov, ktoré sú obrovskou zásobárňou informácií o ľudskom zdraví a správaní.

Ilustračný obrázok k článku Slovenskí vedci rozbehli nový projekt ako predísť ďalším pandémiám: SLEDUJÚ odpadové vody!
Zdroj: Dnes24/Milan Hanzel , www.pixabay.com

Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvíjajú detekčné metódy určené na monitorovanie výskytu baktérií a vírusov v splaškových vodách. V budúcnosti môžu byť súčasťou systémov včasného varovania, ktoré budú schopné detegovať nebezpečné a vysoko nákazlivé patogény.

Spolu s Taiwanom

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV spolu s taiwanskými partnermi z Národnej univerzity Cheng Kung v týchto dňoch odštartovali projekt Pathogen Tracker – Epidemiológia vody/odpadovej vody: Vývoj spoľahlivých molekulárno-biologických detekčných metód pre dohľad nad ohniskami epidémií. V rámci neho sa zameriavajú na detegovanie baktérií rezistentných voči antibiotikám a vírusov SARS-CoV-2 a dengue v odpadových vodách.

„Naším cieľom je vyvinúť a optimalizovať niekoľko molekulárnych detekčných testov založených na technikách qPCR a RT-qPCR, ktoré nás upozornia nielen na výskyt, ale aj na množstvo potenciálnych patogénov,“ vysvetlil Domenico Pangallo z Ústavu molekulárnej biológie SAV.

Je to spoľahlivé

Výhodou takýchto testov je ich rýchlosť a spoľahlivosť. Súčasťou výskumu je aj hĺbková analýza vírusových a mikrobiálnych spoločenstiev prostredníctvom moderného vysokovýkonného sekvenovania. „Naše výsledky budeme porovnávať s výsledkami našich projektových partnerov na Taiwane. To nám umožní lepšie porozumieť vírusovým a bakteriálnym interakciám v študovaných prostrediach,“ doplnil molekulárny biológ.

Vhodné riešenie

Organizmy vrátane baktérií a vírusov spolu s rôznymi chemickými prvkami agregujú v kanalizácii a vytvárajú takzvané „patogénne spoločenstvo“. Pravidelné sledovanie jeho zloženia môže byť v budúcnosti jedným z vhodných riešení, ako čeliť ďalším pandémiám.

Projekt bude trvať do roku 2023. Bol podporený v rámci bilaterálneho programu SAS-MOST Joint Research Projects, ktorý je súčasťou 13-ročnej spolupráce SAV a Ministerstva pre vedu a technológie na Taiwane.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM