Magazín
Sezóna jahôd je v plnom prúde: Len takto si ich vychutnáte v chladničke NAJDLHŠIE
Aj vám akosi rýchlo hnijú? Pri správnom skladovaní vydržia dlhšie čerstvé.

Bez jahôd si nevedia mnohí predstaviť leto. Nie všetci majú záhradky, a tak Slováci za sladkou pochúťkou vyrážajú na populárne samozbery. Ak si chcete odoberať jahody z chladničky čo najdlhšie a bez plesne, držte sa nasledujúcich rád.
Ako skladovať jahody
- Jahody hneď po samozbere vytrieďte. Aj jedna malá hnijúca, rozmočená alebo plesnivá jahoda dokáže narobiť veľké škody.
- Ak si na nich nechcete pochutnať hneď, zbytočne netrhajte stonky, jahody môžu prísť o šťavnatú dužinu.
- V prípade, že chcete sladké plody užiť čo najdlhšie, po ich kontrole ich namočte do octového roztoku. Ocot zároveň ochráni jahody pred plesňou. Na roztok budete potrebovať jednu šálku octu a tri šálky vody. Po niekoľkých minútach jahody vyberte, sceďte, osušte utierkou a položte na čistú papierovú utierku.
- Predtým ako jahody uložíte do chladničky sa presvedčte, že sú jahody suché. Ak sú vlhké, opatrne poutierajte sladké plody savým obrúskom.
- Rozdeľte jahody do menších nádob, na spodok vložte kuchynskú alebo papierovú utierku na absorbovanie zvyškov vlhkosti.
- Nikdy neskladujte jahody na jednej veľkej kope. Dôležité je, aby neboli stlačené, inak sa môžu rýchlo pokaziť. Ak ich budete vrstviť, použite medzi ne papierové utierky.
- Ak máte priestor, vložte jahody do spodnej priehradky na zeleninu.
Ako ešte predĺžiť ich čerstvosť a prečo nikdy nejesť jahody priamo z chladničky? Prečítate na druhej strane.
Mohlo by vás zaujímať:
Zdroj: Dnes24.sk