Monika Hanigovská Lifestyle

Odborníci zostavili rebríček NAJNEZDRAVŠÍCH potravín: TOTO už nejedzte!

Aké sú podľa odborníkov najhoršie potraviny pre vaše zdravie? Mnohé si pritom doprajete každý deň. Našli ste tam aj svoje?

Ilustračný obrázok k článku Odborníci zostavili rebríček NAJNEZDRAVŠÍCH potravín: TOTO už nejedzte!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Spracované oleje

„Oleje, ktoré vznikli spracovaním repky, semienok, kukurice a rastlinné oleje, môžu byť škodlivé pre ľudské zdravie. Pri spracovaní sa totiž ohrejú na extrémne vysokú teplotu a oxidujú a vytvárajú voľné radikály, ktoré nám môžu uškodiť,“ vysvetľuje dietologička Arika Hoscheit.

A preto odporúča, aby sme skúsili obmedziť spracované oleje a jedli veľa orechov a zeleniny, ktoré sú bohaté na antioxidanty. Tie zároveň bojujú proti voľným radikálom.

Rafinované sacharidy

Medzi najnezdravšie jedlá zaradili odborníci aj rafinované sacharidy. Nájdeme ich nielen v bielom pečive, ale napríklad aj v koláčoch.

„Rafinované obilné produkty sú známe tým, že spôsobujú v tele zápaly, majú vysoký obsah cukru a sú tiež spojené s obezitou,“ hovorí Lago.

Hydrogenované tuky

Našli ste v zložení pojem hydrogenovaný tuk? Mali by ste zbystriť pozornosť. Hydrogenované tuky zvyšujú zlý cholesterol a znižujú dobrý cholesterol – je to práve ten, ktorý plní úlohu „vychytávača“ zlého cholesterolu a privádza ho do pečene na likvidáciu.

„V štúdiách sa presvedčivo preukázalo, že hydrogenovaný tuk zvyšuje úmrtnosť. Je na zákazníkoch, aby si na produktoch prečítali jeho označenie,“ upozorňuje na záver Andrea Paul a odporúča konzumentom, aby sa týmto tukom úplne vyhýbali.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zaostrené na vaše zdravie:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM