Zo Slovenska

Mikas schladil národ: Neprepadajme ilúzii, že s uvoľňovaním opatrení idú lepšie časy

Neprepadajme ilúzii, že ak sa uvoľňujú opatrenia, tak prichádzajú lepšie časy a môžeme stratiť ostražitosť, vyzýva hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ilustračný obrázok k článku Mikas schladil národ: Neprepadajme ilúzii, že s uvoľňovaním opatrení idú lepšie časy
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hlavný hygienik pripomína, že epidemiologická situácia je stále veľmi vážna, a to aj napriek tomu, že pozorujeme jej zlepšenie v niektorých parametroch. Stále totiž nie je jasné, ako sa bude v populácii správať variant nového koronavírusu omikron.

Návštevy prevádzok zvážte

„Preto sa opäť obraciame na verejnosť a ešte raz dôrazne žiadame, aby sa obyvatelia zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky a hromadného podujatia. Zvažujte, či sa napríklad tovar nedá z uvedenej predajne objednať online, alebo či sa nedá zvoliť čas, keď je v prevádzkach či na povolených podujatiach menej ľudí,“ konštatuje Mikas vo výzve, ktorú TASR poslal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Opätovne zdôrazňuje nevyhnutnosť chrániť sa v interiéroch respirátormi. Apeluje tiež na udržiavanie dostatočných odstupov od iných ľudí a pripomína dezinfikovanie rúk.

Odporúča zároveň vopred si premyslieť nákupy a kupovať radšej naraz viac vecí, než sa opakovane vracať do obchodu.

Na čo dbať?

Výzva smeruje nielen na verejnosť, ale aj na prevádzkovateľov. Tých žiada, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne.

Dbať by mali na dôsledné dodržiavanie kapacitných obmedzení, pravidelné vetranie a dezinfekciu plôch. Dohliadať by mali tiež na riadne prekrytie horných dýchacích ciest a dodržiavanie rozstupov vo svojom zariadení či prevádzke.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM