Zo zahraničia

Hrozivé správy z Chorvátska! Obľúbenému letovisku hrozí BANKROT

Tieto správy milovníkov Chorvátska nepotešia. Jedno z najobľúbenejších letovísk má obrovský problém.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé správy z Chorvátska! Obľúbenému letovisku hrozí BANKROT
Zdroj: Pexels.com

Mesto Korčula na rovnomernom chorvátskom ostrove má veľké problémy. S odvolaním sa na viaceré chorvátske médiá o tom informoval server tn.cz.

Jedna z rodín totiž už desiatky rokov zvádzala s mestom súdny spor.

Ten sa týka náhrady za vyvlastnenie pozemku a dožadovala sa sumy 2,1 milióna eur.

Mesto v problémoch

Rodina sa s mestom začala súdiť pred 40 rokmi. Podľa portálu Devnik sa dožadovala náhrady za vyvlastnenia pozemku ešte z čias minulého štátu. Rodina nedávno súd vyhrala a mesto by jej tak malo vyplatiť požadované milióny.

Starostka mesta má však hlavu v smútku. „Zastavia sa zazmluvnené projekty za päť miliónov eur, prinesie to množstvo problémov, súdne spory a exekúcie. Vyzerá to tak, že sme prišli o svoju budúcnosť,“ vraví starostka Nika Silić Maroević.

O čo vlastne išlo?

Všetko sa začalo v roku 1983, kedy pozemok rodiny dalo mesto do užívania spoločnosti Korčula Hotel and Tourism Company, ktorá na ňom postavila hotelový rezort. Všetko sa ale zmenilo pred niekoľkými rokmi, kedy došlo k privatizácii a pozemok pripadol štátu. Ten podľa portálu Direktno dostáva od roku 2020 od súkromnej firmy 80 percent náhrady za užívanie pozemku.

Chcú pomoc od štátu

Starostka sa preto obrátila na štát. „Je to nespravodlivé. Korčula sa ocitla v príšernej situácii. Tá čiastka, ktorú máme vyplatiť, presahuje polovicu rozpočtu. Ak to máme zaplatiť, musíme rozpredať náš majetok. Nemôžeme platiť za hriechy minulého režimu,“ vraví Nika Silić Maroević.

Terajšia starostka obviňuje jej predchodcu. Ten však vinu popiera a vraví, že súčasné vedenie malo byť v tomto prípade aktívnejšie. „Ukázalo sa, že mesto bolo pasívne a nedokáže ochrániť svojich občanov,“ vraví Andrija Fabris.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM