ELA Zo zahraničia

DESIVÝ prípad Čecha: Hrozí mu 20 rokov väzenia v Zimbabwe za kritiku výpadkov elektriny

Nevinné komentovanie situácie v krajine ho teraz môže stáť 20 rokov za mrežami v Afrike. Český turista skončil vo väzení pre bizarný dôvod.

Ilustračný obrázok k článku DESIVÝ prípad Čecha: Hrozí mu 20 rokov väzenia v Zimbabwe za kritiku výpadkov elektriny
Zdroj: pixabay.com

Polícia v zimbabwianskom meste Masvingo zatkla českého turistu Lukáša S., keď nakrúcal video. V angličtine opisoval zlú ekonomickú situáciu a dlhé výpadky dodávok elektriny a vody v krajine.

Policajti, ktorí v tom čase blízko neho zasahovali pri nehode, mužove komentáre začuli a zatkli ho za šírenie neprávd. Informovali o tom weby News24 a Zimlive, podľa ktorých dotyčnému hrozí až 20 rokov väzenia. Česká diplomacia sa prípadom zaoberá. Spolu s Čechom zatkli aj občana Ugandy.

Uväznení turisti držali cez víkend hladovku a žiadali vidieť zástupcov zo svojich krajín.

20 rokov za video

Sudca zamietol žiadosť o prepustenie zadržaného na kauciu, pretože je podľa neho pravdepodobné, že vzhľadom na priepustnosť hraníc by z krajiny utiekol, napísal zimbabwiansky web Zimlive.

Podľa sudcu Čiech spáchal závažný trestný čin; obvinenia zo šírenia neprávd pritom súd prekvalifikoval na šírenie neprávd s úmyslom podnecovať verejnosť.

Čechov advokát tvrdí, že jeho klient bol obvinený na základe zákona, ktorý bol zrušený. Počas súdneho pojednávania v súdnej budove podľa médií vypadol prúd, čo na galérii pre verejnosť vyvolalo smiech a advokát vyhlásil, že prerušovanie dodávok elektriny a vody sú v Masvingu skutočnosťou.

Pomáha aj deťom

Lukáš S. pravidelne natáča videá z Afriky na svoj YouTube kanál a odberateľom približuje africkú realitu. Podľa Českého rozhlasu, ktorému poskytol rozhovor v septembri 2023, pochádza z južných Čiech a kontinent navštevuje pravidelne od roku 2021. S charitou tam pomáha napríklad deťom, informuje o prípade svojho občana iDnes.cz.

„Môžeme potvrdiť, že v Zimbabwe bol vzatý do väzby český občan. Jeho prípad rieši zastupiteľský úrad v susednej Zambii, ktorý sa na detaily prípadu nótou opýtal zimbabwianskeho ministerstva zahraničia,“ povedala hovorkyňa Černínského paláca Mariana Wernerová.

Zároveň uviedla, že český diplomat sa budúci týždeň do Zimbabwe vydá, aby dotyčného navštívil a aby sa zúčastnil hlavného súdneho pojednávania. To sa má konať 16. augusta.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM