han Zo zahraničia

ZVRAT vo vojne? Ruskí vojaci, ktorí boli v zajatí, tvrdia: Ukrajinci nás bili a MUČILI!

Rusko v utorok oznámilo, že vyšetruje údajné prípady mučenia, akému mali byť na Ukrajine vystavení ruskí vojaci, ktorí tam padli do zajatia a koncom júna boli prepustení v rámci výmeny zajatcov.

Ilustračný obrázok k článku ZVRAT vo vojne? Ruskí vojaci, ktorí boli v zajatí, tvrdia: Ukrajinci nás bili a MUČILI!
Zdroj: TASR/AP

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že „overuje fakty týkajúce sa neľudského zaobchádzania s ruskými vojnovými zajatcami na Ukrajine“.

Informuje o tom agentúra AFP.

Výmena zajatcov

Moskva a Kyjev si minulý týždeň vymenili každý po 144 vojnových zajatcov, pripomína AFP s tým, že išlo o vôbec najväčšiu takúto výmenu od začiatku ruskej invázie na Ukrajine z 24. februára.

Sledkom teraz informoval, že prepustení ruskí vojaci hovorili ruským vyšetrovateľom o „násilí, ktorému boli vystavení“. Jeden z týchto vojakov napríklad tvrdil, že ukrajinskí zdravotníci ho ošetrili bez použitia anestézie a že bol v zajatí „bitý, mučený elektrinou“ a aj celé dni nedostával vodu či jedlo.

Iný ruský vojak taktiež tvrdil, že ho v zajatí bili, pričom ukrajinskí zdravotníci mu mali podľa jeho slov tiež dráždiť rany, ktoré utŕžil. Výpovede ruských vojakov sú podľa Sledkomu príkladmi „porušovania Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami“.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM