Ľubomír Hudačko Magazín Lifestyle

Známy gastroportál ohodnotil TOP 100 koláčikov: Ako dopadli laskonky a medvedie labky?

Čo krajina, to iné lokálne pochúťky. Domácim sa pri ich mene zbiehajú slinky, no nie každému môžu chutiť rovnako. Kto uspel v hodnotení maškŕt?

Ilustračný obrázok k článku Známy gastroportál ohodnotil TOP 100 koláčikov: Ako dopadli laskonky a medvedie labky?
Zdroj: pixabay.com

Gastro server Taste atlas uverejnil TOP 100 najlepších koláčikov na svete. V prvej desiatke sú maškrty ako vanilkové rožky z Rakúska, sušienky v tvare veterných mlynov z Holandska či čokoládové cookies z USA.

Kvalitné zastúpenie má v sladkostiach Česká republika, ktorá v rebríčku má hneď dve želiezka v ohni.

Dvojité zastúpenie

Na 19. mieste Perníčky na 23. mieste Štramberské uši. Čo sa týka Slovenska, takisto má dvojité zastúpenie, ale o dosť nižšie ako Česi.

Laskonky sa umiestnili až na 43. mieste a Medvedie labky dokonca na 85. priečke. Mimochodom, laskonky si pohoršili. Keď portál zverejnil rebríček TOP 100 sušienok koncom januára, boli na 38. priečke.

Server Taste atlas opísal, čo tieto dobroty obsahujú a ako sa pripravujú.

Okrem Slovenska sú laskonky obľúbené aj v Česku, pozostávajú z dvoch chrumkavých pusiniek v kombinácii s rôznymi maslovými plnkami.

Pusinky s plnkou

„Pusinky občas obsahujú mleté ​​vlašské orechy alebo kokos a zvyčajne sa pečú do tenkých oválnych tvarov. Tradične sa ako plnka používa karamelová smotana, ale v súčasnosti sa do nej veľa druhov pridáva s kávou alebo čokoládou,“ píše gastro portál.

Medvedie labky sú tiež tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov.

„Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky. Po upečení sú sušienky zvyčajne poprášené práškovým cukrom, ale existujú aj verzie, kde sa konce sušienok namáčajú do rozpustenej čokolády,“ priblížil ďalej Taste atlas.

Ako je známe, medvedie labky sú obľúbené najmä počas sviatočného vianočného obdobia.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM