Zo zahraničia

Zelenskyj v deň vypuknutia vojny: Je to možno NAPOSLEDY, čo ma vidíte živého...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na prvé výročie začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prisľúbil, že tento rok Ukrajinci zvíťazia.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj v deň vypuknutia vojny: Je to možno NAPOSLEDY, čo ma vidíte živého...
Zdroj: TASR/AP

Prvý deň invázie označil za najdlhší v živote. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a Reuters. „Takto to 24. februára 2022 začalo,“ uviedol Zelenskyj sediac za stolom. Spomínal pritom, ako sa Ukrajincom pred rokom prvýkrát prihovoril.

„Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách. Zobudili sme sa skoro a odvtedy sme nespali… Prežili sme prvý deň totálnej vojny. Nevedeli sme, čo prinesie zajtrajšok, no rozumeli sme, že o každý zajtrajšok treba bojovať a my sme bojovali,“ uviedol Zelenskyj.

Porazíme každého

„Sme silní, sme pripravení na všetko. Porazíme každého… Hlavný záver tohto je, že sme prežili. Neboli sme porazení a spravíme všetko pre to, aby sme tento rok vyhrali!“ vyhlásil ukrajinský prezident.

„Milióny z nás si 24. februára vybrali nie bielu, ale modrožltú vlajku. Žiaden útek, ale postavenie sa, odolávanie a bojovanie. Bol to rok bolesti, smútku, nádeje a jednoty,“ napísal Zelenskyj v piatok na svitaní na sociálnej sieti Twitter.

Prvé výročie začiatku invázie si v piatok ráno pripomenul aj americký prezident Joe Biden.

Sviečkové vigílie

„Pred rokom si (ruský) prezident Putin myslel, že rýchlo obsadí Kyjev. No potom narazil na statočnosť Ukrajiny a železnú vôľu všetkých národov,“ napísal Biden na Twitteri.

Na Ukrajine sú na piatok naplánované sviečkové vigílie a iné spomienkové udalosti, ktorými si obyvatelia uctia tisíce obetí vojny. Objavili sa obavy, že Rusko by v tento deň mohlo proti Ukrajine podniknúť ďalší rozsiahly raketový útok.

Počas noci sa však v Kyjeve sirény nespustili. Vláda napriek tomu odporúča, aby školy vyučovali online a ľudia pracovali z domu.

Začiatok invázie si pripomenuli aj v iných krajinách. V Paríži bola napríklad Eiffelová veža nasvietená vo farbách ukrajinskej vlajky.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM