Zo Slovenska

Zdravotníci 5-tisícový príspevok naraz NEDOSTANÚ: Koľko eur im pošlú tento rok?

Ministerstvo prezradilo, akým štýlom bude vyplatený stabilizačný príspevok zdravotníkom. Na jeho získanie sa však musia zaviazať, že v nemocnici či záchranke zostanú pracovať tri roky.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníci 5-tisícový príspevok naraz NEDOSTANÚ: Koľko eur im pošlú tento rok?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Stabilizačný príspevok bude zdravotníkom vyplatený na dvakrát, do konca roka dostanú 2 500 eur. Druhá časť príspevku sa vyplatí v závislosti od prijatia alebo neprijatia legislatívnej úpravy, ktorá má zabezpečiť oslobodenie od zdravotných a sociálnych odvodov. Jej platnosť je závislá od schválenia Národnou radou SR a od podpisu prezidentky SR Zuzany Čaputovej. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Prvá časť bude v plnej sume

Okrem právnej úpravy rezort pripravil aj návrh dohody o poskytnutí stabilizačného príspevku, ktorý prechádzal viacerými zmenami. „V návrhu dohody je zohľadnená výška vyčleneného stabilizačného príspevku v sume 5 000 eur, ktorá je v dôsledku súčasnej právnej úpravy definovaná ako celková cena práce (hrubá mzda s odvodmi zamestnávateľa). (…) Do 31. decembra bude vyplatený preddavok vo výške 2 500 eur, ktorý bude pripísaný na účet zamestnanca a ten ním môže disponovať v plnom rozsahu,“ vysvetlilo ministerstvo.

Zostatok z celkovej výšky stabilizačného príspevku na vyplatenie bude závisieť od prijatia alebo neprijatia navrhovanej právnej úpravy. Ak legislatíva prejde, z celkovej sumy 5-tisíc eur bude zrazený len preddavok na daň. „Zvyšná suma bude vyplatená v mzde za mesiac december v januárovom výplatnom termíne,“ priblížil rezort.

Odhaduje, že môže ísť približne o 1 500 eur.

Prečítajte si tiež

Musia sa zaviazať na tri roky

V prípade, že legislatíva neprejde, bude z celkovej sumy 5-tisíc eur zrazený preddavok na daň, odvody zamestnanca aj odvody zamestnávateľa. „Zvyšná suma bude v mzde za mesiac december 2022 vyplatená v januári 2023,“ doplnilo ministerstvo s tým, že pôjde približne o 150 eur.

„Verím, že poslanci Národnej rady SR podporia danú legislatívnu úpravu a zdravotnícki pracovníci vďaka oslobodeniu od odvodov dostanú viac peňazí ako v prípade, ak táto úprava nebude schválená,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vláda minulý týždeň schválila stabilizačné príspevky pre zdravotníkov vo výške 5-tisíc eur. Ministerstvo financií SR na tento účel uvoľnilo finančné prostriedky vo výške 200 miliónov eur. Zdravotníci sa musia zaviazať, že zostanú v nemocnici či záchranke pracovať tri roky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM