redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Zborov. Bohatý na kultúrne pamiatky

Nad obcou sa vypína zrúcanina hradu, ktorý začína vyzerať ako kedysi. Dobrovoľníkom sa podarilo zachrániť jedinečnú Rákociho lipu. V Zborove dbajú na pamiatky a zachovávajú tradície.

Ilustračný obrázok k článku Zborov. Bohatý na kultúrne pamiatky
Zdroj: archív

Obec leží v kotline v údolí Kamenca obklopená pohorím Busov na severozápade a Ondavskou vrchovinou na juhovýchode. Výhodná zemepisná poloha zohrala pri osídľovaní dôležitú úlohu a v minulosti viedla cez chotár významná obchodná cesta.

„Kedysi sme boli takzvanou historickou križovatkou,“ vysvetľuje Ján Lukáč, starosta obce. Archeologicky je oblasť Zborova a okolia takmer nepreskúmaná. Súčasný stav nedovoľuje vytvoriť ucelenejší obraz ani o vzniku a formovaní stredovekého Zborova. Na základe písomných prameňov možno datovať vznik obce asi do polovice 13. storočia.

Spomína sa ako súčasť panstva Smilno a od roku 1414 patrila panstvu Makovica. Panstvo bolo postupne v držbe Cudarovcov, Rozgonyiovcov, neskôr rodu Serédyovcov, a od roku 1601 Rákócziovcov. V roku 1684 bol hrad Makovica zničený cárskymi vojskami. V 18. storočí sa panstvo Makovica rozčlenilo na časť Aspremontovskú, Erdődyovskú, Szirmayovskú. V súčasnosti je Zborov najväčšou obcou v bardejovskom okrese.

Obec bohatá na pamiatky

Zborov bol súčasťou makovického panstva nad ktorým sa vynímal Zborovský hrad. Makovica je bohatá svojou históriou, prírodnými úkazmi a kultúrnymi pamiatkami. Dodnes sa zachovalo viacero historických objektov, ktoré sú zapísané v zozname kultúrnych pamiatok.

Okrem zrúcanín hradu je v zozname zapísaná rímskokatolícka Kaplnka sv. Anny, baroková stavba zo začiatku 18. storočia. Socha sv. Jána Nepomuckého, kamenná plastika z roku 1816 na podstavci pri moste. Rímskokatolícky Kostol sv. Margity, gotická stavba pocházajúca zo začiatku 14. storočia, rímskokatolícky Kostol sv. Žofie, bývalý Rákocziovský kostol a židovský cintorín.

Povesť o erbe

Zborovský erb znázorňuje kríž vrazený do tlamy strieborného okrídleného draka a v pravom hornom rohu sa vyníma perlami zdobená koruna.

„Zborovský erb sa zakladá na histórii, ktorá súvisí s naším hlavným rímskokatolíckym Kostolom sv. Margity Antiochijskej. Svätá Margita bola svätica, ktorá pochádzala z bohatého kráľovského rodu a bola odovzdaná Pánu Bohu. Mala rôzne pokušenia, ktoré ju napadali a práve ten drak znázorňuje to pokušenie, koruna zobrazuje hodnosť jej rodu, a kríž symbolizuje jej svätosť, presvedčenie a víťazstvo nad drakom. Zvíťazila svojou vierou,“ opisuje Ján Lukáč.

Makovica

Nad obcou sa pýši zrúcanina hradu Zborov, nazývaného aj Makovica. Pôvodne mal plniť strážnu funkciu na obchodnej ceste a funkciu pohraničného hradu. Zborovský hrad bol najsevernejšie položeným hradom v Rakúsko-Uhorsku. Najstaršie zmienky o hrade pochádzajú zo začiatku 14. storočia.

Od toho obdobia v ňom vládlo viacero kráľovských rodov. Poslednými vlastníkmi hradu bol rod Rákociovcov. V období stavovských povstaní ho napadlo cisárske vojsko a v roku 1684 zbúralo. V 18. storočí sa prestal používať a začal chátrať. Hradná zrúcanina bola značne poškodená aj počas prvej svetovej vojny, bojmi medzi Rusmi a Rakúšanmi.

V súčasnosti je zrúcanina hradu veľkým turistickým lákadlom. Ku hradu vedú turistické cestičky rôznych náročností priamo z obce Zborov, z Dlhej Lúky, a turistami často využívaná cestička z Bardejovských Kúpeľov. „Hrad je čoraz viac navštevovaný turistami zo Slovenska a susedných krajín, ale mali sme tu aj turistov z Talianska, Ruska, Číny, či Japonska. Sám som prekvapený ako to tí turisti vyhľadávajú,“ rozpráva starosta obce.

Záchrana pevnosti

Zborovský hradný vrch patrí medzi najstaršie prírodné rezervácie na Slovensku. Rokmi zrúcanina hradu upadla do zabudnutia. Prvý vážny pokus o záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky prišiel až v roku 2009 zásluhou rodáka zo Zborova, Vladimíra Kaminského. Spoločne s ostatnými nadšencami založili v roku 2010 občianske združenie na záchranu Zborovského hradu.

„Naväčším ocenením pre nás je, keď sa tu znova vracajú turisti, vnímajú a vidia ten pokrok obnovy hradu,“ povedal Vladimír Kaminský. Občianske združenie organizuje aj novoročný výstup na hrad. Ide sa z Dlhej Lúky a akcia je spojená s prípitkom vo vínnej pivnici hradu.

„Mimo hradu sa tu opravuje aj Šerédyho kaštieľ. V minulosti tam dokonca sídlili aj štátne lesy. Hlavným iniciátorom je občianske združenie na obnovu Zborovkého hradu spoločne s obcou Zborov. Drevenou strechou prispel aj štátny podnik Lesy. V kaštieli chceme v budúcnosti zriadiť expozíciu archeologických nálezov, ktoré sa zachovali na hrade a v obci. Jedna miestnosť bude určená pre historickú výstavu štátnych lesov, ako poďakovanie za strechu,“ informuje Ján Lukáč. V Zborove boli kedysi tri kaštiele, Rákociovský, Szirmayovský a Šerédiovský.

Kultúra a ŠOK

Obec prekvitá kultúrnym životom. Svedčia o tom rôzne kultúrno-spoločenské či športové podujatia, ktoré v obci organizujú, a ktorých návštevnosť sa každým rokom zvyšuje. Medzi tie najpopulárnejšie spomenieme multižánrový festival Zborovské sladké drevo, ktoré sa koná v mesiaci júl a tento rok sa konal jubilejný 15. ročník.

V septembri sa zasa koná Medzinárodný festival zborového spevu, ľudovo nazývaný septembrové spevokoly. Počas adventu organizujú Adventné popoludnie s tradičnými trhmi v kultúrnom dome.

„Každoročne sa na letisku, ktoré je v katastri našej obce, koná trojdňový letecký deň, kde je možnosť skúsiť let rogalom,“ opisuje starosta. Okrem toho sa v Zborove organizuje Novoročné hradné stretnutie, v lete na hrade prebiehajú Hradné hry. Občianské zruženie ŠOK – Šport Osveta Kultúra, organizuje v obci Drevosochárske sympózium a na svojom konte majú veľa zaujímavých projektov.

„Pod ich záštitou sa koná vystúpenie komorného charakteru v kostole Sv. Žofie a dokonca vypestovali pravú Rákociho lipu. Niekoľkomesačný proces spočíval v skúmaní a hľadaní exempláru. Nakoniec sa im podarilo lipu vyšľachtiť a dali ju aj certi kovať. V minulosti sme tu mali Rákociho alej sto líp podľa, ktorého je tu teraz pomenovaná ulica. Teraz tu ŠOK vypestoval škôlku a chcú obnoviť Rákociho alej,“ informuje Ján Lukáč.

Píšťalkár

„V minulosti sme tu mali zručných košikárov či kováčov. Zachoval sa však píšťalkár Ján Zajac,“ hrdo vysvetľuje starosta. Píšťalky zo Zborova boli prezentované aj na Svetovej výstave EXPO Miláno 2015. Ján Zajac sa výrobe píšťaliek venuje vyše 40 rokov. V obci Zborov má výroba píštaliek vyše 120-ročnú tradíciu. Už od sedemdesiatych rokov vyrába pán Zajac píšťalky pre Ústredie ľudovej umeleckej tvorby (ÚĽUV), a jeho výrobky sa predávajú ako suveníry. „Máme tu aj pána Dominika Gefferta, ktorý vyrába nábytok, drevené hríby a rôzne predmety zo samorastov,“ informuje Lukáč.

Spevokol a divadlo

História spevokolu Zborovčan sa začala písať od roku 1968. „Má veľkú tradíciu. Pôvodne ju založil pán František Letnický, učiteľ a skladateľ, ktorý sa aktívne zboru venoval,“ opisuje Lukáč.

Obec úspešne reprezentuje aj Mládežnícka divadelná skupina, ktorá svojimi divadelnými predstaveniami vystupuje aj v okolitých obciach. „Máme tu pekné divadlo zriadené v kultúrnom dome,“ opisuje starosta. Posledné roky sa na svoje rodné javisko vracia úspešný slovenský herec a rodák zo Zborova Martin Mňahončák. V Kultúrnom dome Zborov majú milovníci divadla možnosť zhliadnuť aj profesionálne predstavenia známych slovenských hercov.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM