Rastislav Búgel Zo zahraničia

Zber hríbov sa skončil 7-tisícovou POKUTOU: Hubári porušili prísne pravidlo

Ak sa rozhodnete vyraziť na hríby za hranicami Slovenska, dajte si pozor. V niektorých európskych krajinách hrozia obrovské pokuty.

Ilustračný obrázok k článku Zber hríbov sa skončil 7-tisícovou POKUTOU: Hubári porušili prísne pravidlo
Zdroj: TASR

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Niektorí nadšenci sa vydajú za úlovkami aj za hranice. Ak sa to týka a vás, mali by ste si dať pozor.

Server o2.pl pripomína najnovší prípad, ktorý by mal slúžiť ako výstraha. Ako uvádza, v Nemecku je síce zber húb povolený, no mimoriadne regulovaný: „Huby je možné zbierať len v malom množstve, určenom výhradne pre osobnú potrebu.“

Chytili ich colníci

Obmedzenia sa líšia v závislosti od regiónu. Zvyčajne sa pritom pohybujú od jedného do dvoch kilogramov nazbieraných húb na osobu. Ak to porušíte, hrozí vám vysoká pokuta.

Nedávno sa partia štyroch Švajčiarov rozhodla vybrať na huby do Nemecka. Nazbierali poriadne množstvo hríbov, ktoré naložili do kufra svojho auta a spokojní sa vydali na cestu domov. Čo čert nechcel, na hraniciach pri meste Hohentengen ich zastavili nemeckí colníci.

Poriadne mastná pokuta

Počas kontroly sa zistilo, že Švajčiari prevážali 10 až 30 kilogramov húb, čím výrazne prekročili povolené limity.

Colníci nemali zľutovanie a naparili im pokutu vo výške 7 200 eur!

Podľa nemeckého zákona o ochrane prírody môžu ľudia, ktorí prekročia limity, dostať pokutu 10-tisíc eur. Vo výnimočných prípadoch sa môže pokuta vyšplhať až na 50-tisíc eur.

Dajte si pozor!

Limity vraj podľa polície nie sú „vycucané z prsta“ a majú chrániť prírodné zdroje krajiny. Uviedli, že nad podobnými prípadmi nebudú privierať oči.

Z celej situácie plynie ponaučenie – ak sa vyberiete na hríby za hranice Slovenska, vopred si dobre naštudujte pravidlá, ktoré platia v danej lokalite. Inak vás to môže vyjsť poriadne draho.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM