ts Magazín

Zapamätajte si tento SIGNÁL! Pre obeť domáceho násilia je únikom z pekla

Únikom z pekla pre obeť domáceho násilia môže byť jednoduché gesto. Zapamätajte si ho!

Ilustračný obrázok k článku Zapamätajte si tento SIGNÁL! Pre obeť domáceho násilia je únikom z pekla
Zdroj: Facebook.com/Ion Dacian

Domáce násilie netvorí len jedna bitka, či jeden príležitostný incident. Ide aj o dlhodobo trvajúce týranie. Obeť je vystavovaná násiliu zas a znova, pretože medzi ňou a páchateľom je blízky vzťah.

Obete násilia

Obete sa často boja ozvať sa a požiadať o pomoc. Vzniklo preto už viacero občianskych združení, či dokonca aplikácia Pomáham chrániť, ktorá má pomáhať riešiť prípady domáceho násilia, ale aj incidenty na uliciach.

„Násilie v domácnostiach je špecifické v tom, že k nemu dochádza vždy v intímnych vzťahoch medzi najbližšími osobami a má hlboký dopad na celú rodinu. Ide o násilie, ktorého cieľom je ovládať alebo utláčať inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolávaním strachu – slovným, fyzickým a citovým týraním,“ vysvetľuje polícia na webe Ministerstva vnútra SR.

V čase pandémie koronavírusu a aktuálneho zákazu vychádzania je vysoké riziko nárastu prípadov domáceho násilia, pretože agresori majú svoje obete vždy po ruke. Nie každá obeť má odvahu požiadať o pomoc.

Únik z pekla

Únikom z pekla pre obeť domáceho násilia môže byť jednoduché gesto. Na Facebooku sa šíri grafika s názvom Signál domáceho a iného násilia, ktorá ukazuje, čo treba robiť, ak žijete v zajatí tyrana. Za kampaňou stojí najväčšia filantropická sieť na svete venovaná dievčatám a ženám Women’s Funding Network.

Naučte sa vyslať a čítať jednoduchý signál.

Natočte dlaň ku kamere alebo človeku, zastrčte palec, a následne palec zakryte ostatnými prstami – zovrite ruku v päsť.

„Pomocou tohto signálu môžete požiadať o pomoc pri video hovore alebo pri kontakte s inou osobou bez toho, aby ste zanechali digitálnu alebo inú stopu,“ píše sa v príspevku.

Keď takýto signál uvidíte, okamžite kontaktujte políciu na čísle 158. VIDEO (Upozornenie: Nie je vhodné pre citlivé povahy!), ako to môže vyzerať v praxi, nájdete TU.

U několika přátel jsem si všiml videa na tomto odkaze https://www.facebook.com/dacian.napau/videos/3998404883557457 Abyste věděli oč se jedná a jak reagovat pokud takový signál zahlédnete viz obrázek.

Posted by Roman Strouhal on Monday, March 8, 2021

Prečítajte si aj

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM