Rôzne

ZÁLOHOVANIE fliaš a plechoviek v praxi: Stačí pár chýb a prídete o vrátenie peňazí

Zálohovanie jednorazových obalov sa na Slovensku začalo od 1. januára 2022.

Ilustračný obrázok k článku ZÁLOHOVANIE fliaš a plechoviek v praxi: Stačí pár chýb a prídete o vrátenie peňazí
18
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Čo čaká zákazníkov a obchody, ako bude celý systém zberu fungovať a na čo sa musíme pripraviť? Prečítajte si podrobné otázky a odpovede.

Aké obaly sa budú zálohovať?

Zálohovanie sa týka takmer všetkých nápojov, ktoré sú balené v plastových fľašiach či plechovkách s objemom 0,1 až 3 litre. Medzi výnimky, ktorých sa zálohovanie zatiaľ netýka, sú obaly od mlieka a mliečnych nápojov, sirupov a alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 15 %. Tieto obaly budeme naďalej vhadzovať do žltých kontajnerov určených na zber plastov.

Ako rozpoznám obaly, ktoré sú určené na zálohovanie?

Zálohovať môžeme len tie obaly, ktoré sú označené symbolom zálohovania, teda veľkým symbolom Z vsadeným do recyklačných šípok. Ten bude umiestnený v blízkosti čiarového kódu a dopĺňať ho bude text „ZÁLOHOVANÉ“.

Môžeme odovzdať aj pokrčenú fľašu?

Základným pravidlom je, aby sa fľaše a plechovky odovzdávali neskrčené a s čitateľným čiarovým kódom. Len tak ich vie zálohomat overiť a vyplatiť vám naspäť zálohu.

Čo sa stane, ak zálohovaný obal nevrátim naspäť do obchodu?

Ak plastové fľaše a plechovky zálohovať nebudeme, zálohu 15 centov nám prepadne. Čo je však oveľa dôležitejšie, nevyužijeme príležitosť efektívneho zberu odpadov, ktorý môže viesť k recyklácii z fľaše do fľaše a z plechovky do plechovky a odľahčeniu životného prostredia.

Čo ak obal vyhodím do žltej nádoby na triedený zber?

Ak zálohovaný obal vyhodíte do separovaného odpadu, prídete o zálohu. Z hľadiska triedenia odpadu to nie je chyba, ale stratí sa tak možnosť výroby rovnakého obalu za menšej spotreby energie.

Čo ak si zakúpim starý obal bez označenie „Z“?

Na odbernom mieste v obchode bude možné vrátiť len nestlačené nápojové obaly označené grafickým symbolom Z a textom „ZÁLOHOVANÉ“. Obaly bez označenia grafickým symbolom Z a textom ZÁLOHOVANÉ je potrebné vyhodiť stlačené do žltej nádoby na triedený zber.

Môže zákazník vrátiť starý obal bez „Z“ predajcovi v obchode?

Staré nezálohované obaly bez „Z“, obaly zo zahraničia, obaly s poškodenou etiketou, obaly nespadajúce pod zálohový systém, ktoré zálohomat neprijme sa nezálohujú, zálohomat alebo ručný skener ich neprevezme a nevyplatí sa záloh. Takéto obaly patria do žltého kontajnera na triedený zber ako doteraz. Je na rozhodnutí obchodníka, či sa rozhodne staré obaly, ktoré nie sú súčasťou zálohového systému zbierať do osobitnej nádoby a následne sa o nich postarať. Správca zálohového systému však prevezme od obchodníka len zálohované plastové fľaše a plechovky.

Koľko dostanete späť za jednu fľašu či plechovku? Článok pokračuje na druhej strane

Súvisiace články

Prvý automat na zálohovanie PET fliaš a plechoviek
18
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM