Jakub Forgács Magazín

ZADARMO a v prírode? Toto je 5 termálnych jazierok, kde sa okúpete aj v MRAZOCH

Patríte k milovníkom vody a nestačí vám iba otužovanie sa? Na Slovensku máte hneď niekoľko možností.

Ilustračný obrázok k článku ZADARMO a v prírode? Toto je 5 termálnych jazierok, kde sa okúpete aj v MRAZOCH
3
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Račko

Ak sa rozhodnete ísť kúpať do prírodných termálnych prameňov, treba mať na pamäti, že voda z nich často nevyhovuje hygienickým normám. Práve preto je vstup do nich len na vlastné riziko. Kde na Slovensku takéto miesta nájdeme?

Kalameny

Obľúbenou atrakciou je termálny prameň s jazierkom v Kalamenoch (okres Ružomberok). Slabo mineralizovaná voda zafarbená do oranžova tu dosahuje príjemných 33 °C a kúpať sa tak môžete celoročne. Jazierko má hĺbku cca pol metra a termálna voda z neho pôsobí priaznivo najmä na pohybové ústrojenstvo.

Kaďa

Celoročne je otvorený aj termálny prameň nazývaný Kaďa v Liptovskom Jáne (okres Liptovský Mikuláš). Kúpanie sa tu je však na vlastné riziko, na čo nás upozornili aj na obecnom úrade. Termálna voda má liečivé účinky pri reumatických chorobách, ochoreniach ženských orgánov, kožných ochoreniach, chorobách pohybového ústrojenstva. Teplota vody dosahuje príjemných 20 °C. K prameňu sa viete dostať peši aj bicyklom, autám je však vstup zakázaný.

Lukavica

Neďaleko obce Lukavica (okres Žarnovica) vyviera tiež termálny prameň. Voda v tomto prírodnom „kúpalisku“ dosahuje teplotu cca 35°C a dá sa tak navštíviť počas celého roka. Podľa domácich má aj priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pomáhať má najmä pri kožných ochorenia a problémoch pohybového ústrojenstva. Zaujímavosťou je, že nevyviera prirodzene, ale vznikol po geologickom prieskume a takmer 800 metrov hlbokom prieskumnom vrte.

Chorvátsky Grob

Už pred 50 rokmi bol medzi Chorvátskym Grobom (okres Senec) a časťou Čierna Voda vyhĺbený výskumný geotermálny vrt. Jeho hĺbka je 1 231 m a teplota vody do 50°C. Betónová jama obklopená panelmi je aktuálne vyhľadávaná na kúpanie sa. Ako nás však upozornili na obecnom úrade, „v prameni bolo pri rozbore v laboratóriu zistené všetko, čo si z bakteriologického pohľadu viete predstaviť“. Kúpanie sa tu je tak len na vlastné nebezpečenstvo. Pozor by si mali dávať aj ľudia, ktorí sem mieria autom, nakoľko pri ceste sem vstupujú na súkromné pozemky.

Zlá voda

Rojkovská travertínová kopa leží na okraji Rojkova v okrese Ružomberok. Tento útvar s prameňom minerálnej vody a jazierkom sa využíva na kúpanie hlavne počas horúcich letných dní. Je však prístupné celoročne. Hoci voda tu nie je až tak teplá, má liečivé účinky hlavne na kĺby a kožné choroby. Keďže pre vylučovanie CO2 buble, ľudia počas kúpania sa cítia na tele mravčenie.

ilustračné foto

Termálne jazierka na Slovensku
3
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Račko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM