Magazín

Začnite školský rok BEZ stresu: Žiaci, dodržte niekoľko RÁD a zvládnete to ako nič!

Dva mesiace sladkého nič nerobenia sú nenávratne preč. Nový školský rok so sebou prináša nové výzvy. Ako zvládnuť jeho úvod bez najmenších problémov?

Ilustračný obrázok k článku Začnite školský rok BEZ stresu: Žiaci, dodržte niekoľko RÁD a zvládnete to ako nič!
Zdroj: TASR/František Iván

Každý začiatok školského roka je možnosťou posúvať sa vpred. Pri príležitosti blížiaceho sa návratu žiakov do školských lavíc to uviedla na sociálnej sieti štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Žiaci zasadnú do školských lavíc opäť v pondelok 5. septembra.

Skvelé rady

Síthová žiakom odporúča, aby si už pred začiatkom školy nastavili na ráno budík, aby to v prvý školský deň nebol pre telo taký šok a ľahšie sa im vstávalo.

„Snáď každý žiak sa viac teší na leto ako na školský rok. Napriek tomu množstvo kamarátov a zážitkov máme práve zo školy. Skúste si naplánovať so spolužiakmi nejakú úvodnú aktivitu, ktorá by sa mohla stať tradíciou,“ povedala.

Žiakom odporúča, aby si napísali zoznam vecí, ktoré sa chcú počas roka naučiť. Rovnako sa aj zamerať na časti školského procesu, na ktoré sa najviac tešia, ako sú napríklad kamaráti, krúžky či obľúbený učiteľ.

Prečítajte si tiež

Každému pomáha niečo iné

V prípade, že žiaci pociťujú v súvislosti so začiatkom školy akékoľvek negatívne emócie, nemali by sa o nich, podľa slov štátnej tajomníčky, báť hovoriť. Poukázala aj na to, že zmena, či už sa spája s prvým ročníkom, prechodom na vyšší stupeň vzdelávania alebo s prechodom z letného do školského režimu, sa zvyčajne spája s očakávaním, napätím alebo nepokojom.

„Je to normálne a zažili sme to takmer všetci. Niektorým pomôže prítomnosť blízkej osoby, inému malý talizman vo vrecku nohavíc, niekto sa radšej vyrozpráva,“ vysvetlila štátna tajomníčka rezortu školstva.

Zároveň vyzvala žiakov, aby boli k sebe viac vnímaví, trpezliví a priateľskí. Žiakom, ktorí prežívajú tieto dni horšie, odporúča, aby požiadali o pomoc dospelého alebo psychológa v škole, v poradni alebo na linke pomoci.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

📚 NOVÝ ŠKOLSKÝ ROK Každý začiatok školskeho roka je možnosťou posúvať sa vpred. Zlepšiť veci, s ktorými sme neboli...

Posted by Svetlana Síthová za školstvo pre všetkých = za inkluzívne vzdelávanie on Wednesday, August 31, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM