Zabolia vás pri zmrzline či studených nápojoch zuby? Nemusí za tým byť hneď kaz
Bolesť nemusí byť výsledkom kazov či oslabenej skloviny.
Počas teplejšieho obdobia si intenzívnejšie užívame vychladené nápoje a rôzne osviežujúce pochúťky, akými sú ľadové drte, sorbety či zmrzliny. Chvíle pohody môže veľmi rýchlo prerušiť ostrá až bodavá bolesť v oblasti zubov.
Vedeli ste, že za bolesťou nemusia byť len citlivejšie zuby, narušená sklovina alebo kaz?
Vedci nevedeli dlho vysvetliť, prečo sa signál bolesti prenáša cez zuby. No už spoznali hlavného podozrivého: Proteín s názvom TRPC5. Informuje o tom Science Alert.
Ako senzor chladu
Proteín sa nachádza v zubných bunkách, známych pod pojmom odontoblasty, ktoré lemujú vnútorný povrch zuba a oddeľujú ho od dreňovej dutiny. Odontoblasty podporujú nielen tvar zuba, ale zároveň fungujú ako akýsi senzor chladu.
Je to reakcia, varovný signál, domnievajú sa odborníci. „Vďaka nemu môžeme predísť poškodeniu zuba – bunky odontoblastov sú totiž aktívnejšie v chladnom prostredí,“ vysvetľujú autori štúdie.
Na základe týchto zistení by sa mohli v budúcnosti vyvinúť nové liečebné postupy určené pri bolestiach a precitlivenosti zubov.
Čo na bolesť zubov? Skúste klinčekový olej, ktorý užívali aj naši predkovia. Stačí aplikovať kvapku oleja priamo na zub. Prečo však pri jeho užití pociťujeme úľavu? Jeho aktívnou látkou je eugenol, blokuje TRPC5.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné