TOS Lifestyle

VÝVAR Slováci milujú: TIETO časti sliepky nepoužívajte, hromadia sa v nich parazity a toxíny!

Slepačí vývar je pre mnohých Slovákov tou kráľovskou polievkou. Na toto si ale pri jeho príprave dajte pozor.

Ilustračný obrázok k článku VÝVAR Slováci milujú: TIETO časti sliepky nepoužívajte, hromadia sa v nich parazity a toxíny!
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Slepačí vývar je obľúbený pre svoju chuť, ale aj účinky. Nie nadarmo sa mu hovorí prírodné antibiotikum a odporúča sa konzumovať hlavne počas jesenných a zimných vĺn rôznych ochorení.

Aby však bol skutočne zdraviu prospešný a nie naopak škodlivý, je potrebné sa držať niektorých odporúčaní z radov odborníkov.

Menej je niekedy viac

Jemné kuracie mäso je ideálne na vývar, najmä pre deti. Aby sa chuť polievky zvýraznila a vývar bol ešte intenzívnejší, niektorí do neho pridávajú aj iné mäso, napríklad hovädzie, kačacie, husacie či teľacie.

Kvalitné mäso, zelenina a korenie postačia na prípravu vynikajúceho vývaru. Rozhodne nie je potrebné pridávať bujónové kocky obsahujúce konzervačné látky.

Tieto časti nepoužívajte

A ako informuje server Onet.pl, zo zdravotného hľadiska by sa podľa odborníkov nemali používať ani niektoré časti sliepky.

Aby liečivá polievka nebola naopak škodlivá, nemali by sa do nej pridávať konkrétne hlava, pľúca a chvost. Práve v nich sa hromadia parazity a zdraviu škodlivé látky.

Varením týchto častí kurčaťa sa problém nevyrieši, pretože parazity sú odolné voči teplu a môžu zostať v mäse.

Naopak, bez problémov môžete použiť celé štvrte, prsia, krídla či stehienka. Mimochodom, aby bol vývar chutný a aromatický, mal by sa dlho variť, mal by byť primerane mastný, nemalo by sa šetriť zeleninou a treba ho dochutiť tými správnymi bylinkami.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM