han Zo Slovenska

VYŤAHUJTE tričká, sukne a kraťase: PRAVÁ jar sa blíži, teploty vyletia nad 20 stupňov!

Dosť bolo chladného počasia! Veď, koniec koncov, končí sa zimné ročné obdobie a blíži sa jar. Zodpovedať tomu budú aj teploty.

Ilustračný obrázok k článku VYŤAHUJTE tričká, sukne a kraťase: PRAVÁ jar sa blíži, teploty vyletia nad 20 stupňov!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Tohtoročná zima urobí o pár hodín definitívnu bodku za svojim účinkovaním. Našťastie nebola taká drsná, čo potešilo hlavne pri vysokých cenách energií. Kúriť sa toľko nemuselo, ani toho snehu nebolo toľko, ako po minulé roky.

Privítajme jar

Otázkou je, kedy sa vlastne začína astronomická kar? „Ide o astronomický jav jarnej rovnodennosti, a to 20. marca na severnej pologuli a 23. septembra na južnej pologuli. Končí letným slnovratom okolo 21. júna na severnej pologuli a 21. decembra na južnej pologuli,“ informuje portál o počasí imeteo.sk.

„Tento rok sa astronomická jar začne presne v pondelok 20. marca o 22.24 h. Prvý jarný deň bude trvať 12 hodín a 17 minút,“ prezrádza ďalej spomínaný web.

No, ale kedy sa začína kalendárna jar? Tá má pevný dátum, ktorý sa začína ako každý rok, čiže 21. marca. Trvať bude do 21. júna.

Bude teplo

Už tento víkend naznačuje, že sa máme tešiť na priaznivé, a hlavne slnečné počasie. „Ešte príjemnejšie počasie nás čaká od začiatku nového týždňa. Teploty by už v pondelok mohli na našom území vystúpiť až k +19 °C. Počasie sa však pokazí,“ píše imeteo.sk.

Našťastie, nie na dlho. „Teplá a slnečná perióda však bude prerušená len dočasne. Ako sme spomínali, tak studený front, ktorý sa cez naše územie v pondelok presunie bude teplotne nevýrazný, čo znamená, že sa za ním neochladí a v nadchádzajúcich dňoch bude ešte teplejšie,“ dodali na imeteo.sk.

V utorok už teplomery budú ukazovať čísla cez dvadsiatku! „Najteplejšie by malo byť v závere budúceho pracovného týždňa, kedy sa denné teploty na našom území očakávajú v intervale +15 až +22 °C,“ potešili predpoveďou odborníci.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM