Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vypočítali, KEDY budeme zarábať ako v Rakúsku: Slovákov z toho odhadu môže aj PORAZIŤ

Ekonómovia vypočítali, kedy budeme zarábať ako Rakúšania. Z toho výsledku sa vám zatočí hlava.

Ilustračný obrázok k článku Vypočítali, KEDY budeme zarábať ako v Rakúsku: Slovákov z toho odhadu môže aj PORAZIŤ
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

To, čo tušil takmer každý Slovák, sa ukázalo ako pravda. Lepšie ako na Slovensko sa totiž zarába takmer v celej Európe. Ako informujú tvnoviny.sk, tak skoro sa to nezmení a navyše, Slovensko západ dobieha len veľmi pomaly.

KEDY budeme zarábať ako v Rakúsku?

Ekonómovia najnovšie vypočítali, kedy na Slovensku budeme zarábať ako Rakúšania. Podľa portálu porovnali, ako rýchlo rástla priemerná mzda na Slovensku a ako u našich najbohatších susedov.

Ak sa trend nezmení, ekonómovia odhadli, kedy sa naše platy vyrovnajú s tými rakúskymi.

Odpoveď nepoteší. Výsledok? Stane sa tak o 111 rokov!

„Približovanie ekonomiky Slovenska tej rakúskej prebieha naozaj veľmi pomaly. Je v tom treba niečo zásadne zmeniť, aby rast slovenskej ekonomiky zrýchlil,“ povedal pre tvnoviny.sk ekonóm Juraj Valachy.

Neporovnateľné platy

Hodina práce zamestnanca, do ktorej sa počítajú aj všetky odvody, bola vlani v Rakúsku v priemere na úrovni 40 eur. Na Slovensku to bolo 17,20 eur, v Česku 18 eur, v Poľsku 14,50 eur a v Maďarsku 12,80 eur.

Portál však upozorňuje, že rakúske platy sú dokonca vyššie ako tie v Nemecku, Taliansku a vo Francúzsku. Kým u nás bola priemerná hrubá mzda v minulom roku 1 430 eur, v Rakúsku to bolo 4 800 eur.

„Tempo ekonomického rastu je síce na Slovensku stále vyššie oproti Rakúsku a Nemecku, ale ten rozdiel je podstatne menší, ako bol povedzme po roku 2000,“ vraví analytik Tatra banky Róbert Prega.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM