Rôzne

Vychutnajte si štedrú večeru: Pozor na alkohol a rybie kosti

Urgentné príjmy a pohotovostné služby v nemocniciach nemajú voľno ani počas Vianoc. Lekári sa navyše počas sviatkov stretávajú s úrazmi a diagnózami, ktoré sa v priebehu roka nevyskytujú vôbec, alebo iba veľmi zriedka.

Ilustračný obrázok k článku Vychutnajte si štedrú večeru: Pozor na alkohol a rybie kosti
Zdroj: TASR

Rybia kosť uviaznuté v hrdle, tráviace ťažkosti, zranenia pri čistení kapra, ale aj kolapsové stavy a depresie sú typickými ťažkosťami, s ktorými sa zdravotníci stretávajú práve počas sviatkov. „V tomto je služba počas Vianoc špecifická. Počas Štedrého dňa majú často prevahu pacienti, ktorí sa poranili doma v kuchyni pri príprave štedrovečernej večere a čistení rýb. Ošetrujeme teda najmä rezné rany na rukách, zaznamenali sme však aj závažné poranenia s prerušením šliach na prstoch. Časté sú aj obareniny,“ uviedol primár traumatológie nemocnice Svet zdravia Topoľčany Ján Paulík.

S pokračujúcim večerom zas podľa jeho slov prichádzajú pacienti, ktorých trápia zapichnuté kostičky z kapra v hrdle či bolesti brucha z prejedania sa alebo nevhodnej kombinácie jedál. Minulý rok z 20 štedrove­černých úrazov priviedli do nemocnice tráviace ťažkosti až 11 pacientov. Ďalší prišli so zlomeninami zápästia, ramennej kosti, palca na nohe i členka. Tieto úrazy často súvisia s pádmi na zľadovatených chodníkoch a korčuliach.

Už tradične sú častými návštevníkmi pohotovosti ľudia so zraneniami, ktoré im spôsobila zábavná pyrotechnika. „Minulý rok sme ošetrovali len počas Štedrého dňa troch pacientov s rôznymi popáleninami na prstoch a rukách, ktorí neopatrne zaobchádzali s petardami či ohňostrojom,“ povedal Paulík.

Najjednoduchším spôsobom, ako typickým vianočným úrazom predchádzať, je podľa Paulíka striedmosť pri jedení i pití alkoholických nápojov a predovšetkým opatrnosť. „Počas sviatkov sa presúvame za nákupmi, cestujeme za rodinou, ľudia sa ponáhľajú pri varení a potom narastá počet úrazov. Vyhnúť sa tomu dá naozaj iba tým, že si na seba budeme dávať väčší pozor,“ skonštatoval.

Rovnako by ľudia by mali byť opatrní aj počas vianočnej večere a na rôznych oslavách. „Aby nedochádzalo k zbytočnej intoxikácii alkoholom, prejedaniu alebo kombinácii jedál, ktoré spôsobujú tráviace a žalúdočné ťažkosti, prípadne k uviaznutiu rybej kosti v hrdle,“ pripomína Paulík.

Pri tomto typickom vianočnom úraze by sa ľudia nemali podľa lekára spoliehať na tradičné rady. „Požitie chleba či inej potraviny tuhej konzistencie často nezaberie a rozhodne nie je vhodné snažiť sa vyberať kosť svojpomocne. Väčšinou uviazne v oblasti podnebných mandlí, na koreni jazyka či hltana, čo pacientom spôsobuje ostrú bolesť a nepríjemné pocity. Vybrať zaseknutú rybiu kosť je jednoduchý a rýchly zákrok a pacient sa vyhne možným komplikáciám,“ dodal Paulík.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM