Magazín

Všetci potrebujeme TROJDŇOVÝ víkend! Podľa vedcov by sa mal pracovný týždeň SKRÁTIŤ

Aj vy už v piatok idete doslova "na výpary"? Pomôcť by vám mohol kratší pracovný týždeň. Potvrdzujú to aj výsledky najnovšieho výskumu.

Ilustračný obrázok k článku Všetci potrebujeme TROJDŇOVÝ víkend! Podľa vedcov by sa mal pracovný týždeň SKRÁTIŤ
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Azda každému z nás padne vhod predĺžený víkend a tým o niečo skrátený pracovný týždeň. Do zamestnania sa vždy vraciame oddýchnutí a plní energie. Štvordňový pracovný týždeň už dokonca testujú vo viacerých svetových spoločnostiach. Sledujú, ako zvýšenie počtu voľných dní vplýva na psychiku zamestnancov a na ekonomiku.

Súhlasia aj odborníci

Najnovšie sa na tému zamerali zdravotnícki výskumníci z University of South Australia. Tvrdia, že sú rozhodne za zavedenie kratšieho pracovného týždňa, nakoľko viac voľna má zaručene pozitívny vplyv na naše zdravie.

Počas testu skúmali 308 dospelých s priemerným vekom 40,4 rokov, ktorých po dobu 13 mesiacov 24 hodín denne monitoroval fitness náramok. Získané dáta vedci vyhodnocovali v denných súhrnoch, ktoré porovnávali pohybové správanie pred, počas a po dovolenke.

Zmenili svoje správanie

Ľudia zapojení do prieskumu si počas sledovaného obdobia zobrali v priemere tri dovolenky v trvaní najčastejšie 12 dní.

Pozitívne zmeny vedci zaznamenali už v prípade trojdňového voľna.

Najčastejším typom rekreácie bol oddych v prírode (35 percent), rodinné/spoločenské udalosti (31 percent), oddych a relax (17 percent) a nevoľnočasové aktivity, do ktorých spadala napríklad renovácia domu (17 percent).

Dovolenkové obdobie malo pozitívny vplyv na zdravie všetkých účastníkov. Mohli za to zmenené pohybové návyky, keď každý vykonával o 13 percent viac stredne silnej až intenzívnej fyzickej aktivity (5 minút), sedel o 5 percent menej (29 minút) a spal o štyri percentá viac (21 minút).

„Keď idú ľudia na dovolenku, menia svoje každodenné návyky, pretože nie sú viazaní na svoj bežný rozvrh. V štúdii sme zistili, že pohybové vzorce sa na dovolenke zmenili k lepšiemu – so zvýšenou fyzickou aktivitou a zníženým sedavým správaním,“ zhodnotili vedci, ktorí pozitívne hodnotia aj zvýšenú dobu spánku dovolenkujúcich, „čo môže pomôcť zlepšiť našu náladu, kognitívne funkcie a produktivitu. Môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku celého radu zdravotných problémov, ako je obezita, cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a depresia.“

Nastal čas na štvordňový pracovný týždeň

Podľa profesora Carla Mahera štúdia poslúži ako podpora zavádzania štvordňového pracovného týždňa. Podľa neho spoločnosti, ktoré dlhší víkend testujú, hovoria, že zamestnanci hlásia menej stresu, vyhorenia, lepšie duševné zdravie a vytvorenie rovnováhy medzi súkromným a pracovným životom: „Štúdia poskytuje empirický dôkaz, že ľudia majú zdravší životný štýl, keď majú krátku prestávku, napríklad trojdňový víkend.“

Štúdia tiež ukázala, že po po trojdňovom voľne ľudia mali kvalitnejší spánok ešte najbližšie dva týždne. „Keď sa svet prispôsobuje novinkám, možno nastal čas prijať predĺžený víkend ako spôsob, ktorým posilniť naše fyzické a duševné zdravie,“ uzavrel profesor Maher.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM