MI Ako ušetriť

Vojna na Ukrajine spustila ešte väčšie zdražovanie na Slovensku!

Boje u nášho východného suseda sa už dotýkajú aj Slovenska a to nielen v podobe masy utečencov. Do pohybu sa dali aj ceny energií a idú poriadne vysoko.

Ilustračný obrázok k článku Vojna na Ukrajine spustila ešte väčšie zdražovanie na Slovensku!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ruskú okupáciu Ukrajiny už priamo cíti aj Slovensko. Ľudské životy sú to najcennejšie a takéto straty, našťastie, zatiaľ Slovensko nepociťuje.

Ale bežných ľudí trápi aj zdražovanie, ktoré je už dosť vysoké od konca minulého roka. Vojenský konflikt na Ukrajine to ešte viac celé zhorší. Ako sa s tým vysporiadať?

Energie prudko zdražujú

Pražská burza PXE ukázala znepokojivý vývoj. Kým pred ruským vpádom na Ukrajinu sa cena elektriny s dodávkou na Slovensko pohybovala okolo 140 eur za megawatthodinu, vo štvrtok vyletela na 185 eur za megawatthodinu. Bol to deň, keď ruské vojská zaútočili na Ukrajinu.

Podobne letia v posledných dňoch prudko hore aj ceny plynu. Aktuálne sa na trhu TTF predáva jedna megawatthodina za 124 eur, pričom krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu to bolo takmer o polovicu menej.

Rast cien je výsledkom znepokojenia trhov, ktoré vždy prichádza v podobne vypätých krízových obdobiach. Lenže situácia sa môže ešte zhoršiť, ak Rusi obmedzia alebo zastavia dovoz plynu do Európy. Moskva zatiaľ uisťuje, že to nemá v pláne, ale Európe sa vyhráža iným spôsobom.

„Vitajte v novom odvážnom svete, kde Európania budú veľmi skoro platiť dvetisíc eur za tisíc kubických metrov plynu,“ uviedol bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Takéto navýšenie cien plynu by znamenalo takmer dvojnásobné zdraženie oproti súčasnej úrovni. Podľa agentúry Bloomberg sa plyn v čase Medvedevovho vyhlásenia predával za zhruba 830 eur za tisíc kubických metrov.

Ako sa brániť vysokým účtom za energiu? Článok pokračuje na druhej strane

Neplytvajte zbytočne!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM