Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Vojenský PREVRAT? Putin sa obklopil tisícmi vojakov, Moskva sa pripravuje na najhoršie

Podľa uniknutých dokumentov je Kremeľ v obavách z možného puču. Zostavil už stratégiu, ako mu zabrániť.

Ilustračný obrázok k článku Vojenský PREVRAT? Putin sa obklopil tisícmi vojakov, Moskva sa pripravuje na najhoršie
Zdroj: TASR/AP

Zahraničné médiá čoraz častejšie naznačujú, že pri Vladimirovi Putinovi prestávajú stáť aj najbližší spolupracovníci. Šéf Kremľa stratil aj priazeň časti civilného obyvateľstva, a to po vyhlásení mobilizácie, kedy sa mnoho Rusov masívne snažilo utiecť z krajiny.

Visí vo vzduchu puč?

Najnovšie sa špekuluje aj o možnom vojenskom prevrate. Ruskí novinári majú údajne k dispozícii dokumenty, podľa ktorých sa Kremeľ aktívne pripravuje na takýto scenár a obáva sa najmä zahraničných agentov, ktorí môžu v Moskve aktívne psychologicky útočiť. Informuje o tom portál tvnoviny odvolávajúc sa na The Insider, ktorý má disponovať spomínanými dokumentami.

Podľa dokumentu je jednou z metód zahraničných agentov hypnóza, pred ktorou sa majú mať ruské elity na pozore. Nepriateľ vraj proti nim môže použiť tiež silu masových médií, sociálnych sietí a náboženských organizácií.

Ochrancovia Kremľa sa majú na možný prevrat pripravovať každotýždňovými sedeniami s mladými členmi ochranky. Vládne totiž obava, že agenti budú bojovať aj tak, že proti nim otočia vlastné rodiny. Na možný puč sa vraj pripravuje aj sám Putin, ktorý si do Moskvy stiahol vlastné elitné jednotky. Chráni ho 18-tisíc vojakov.

Otázka ďalšej mobilizácie

Rusko neplánuje vyhlásiť ďalšie kolo mobilizácie obyvateľstva do bojov na Ukrajine, uviedol v pondelok Kremeľ.

Na otázku o ďalšom kole mobilizácie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že „nemôže hovoriť za ministerstvo obrany, ale v Kremli sa o tom nediskutuje“.

Ruský prezident Vladimir Putin v septembri vyhlásil čiastočnú mobilizáciu ruských obyvateľov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu na konci októbra oznámil, že mobilizácia v Rusku bola zavŕšená, keďže na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali za približne mesiac 300-tisíc záložníkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM