Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vodičov čakajú veľké ZMENY: Úprava pravidiel pre EČV! Evidencia sa ZJEDNODUŠÍ

Ako sa zmenia pravidlá pre tabuľky s EČV? A ako sa zjednoduší evidencia vozidiel?

Ilustračný obrázok k článku Vodičov čakajú veľké ZMENY: Úprava pravidiel pre EČV! Evidencia sa ZJEDNODUŠÍ
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Evidenčné úkony v súvislosti s vlastníctvom a držbou motorových vozidiel sa zjednodušia. Informuje o tom Ministerstvo vnútra SR (MV SR) na svojom webe. Umožní to zmena zákona o cestnej premávke. Návrh pripravený ministerstvom v stredu (2.10.) schválila vláda. Zmeny sa dotknú fyzických osôb a aj podnikateľov.

Čo sa mení?

„Ide najmä o zavedenie jednorazových tabuliek s evidenčným číslom obsahujúcim písmená C alebo M využívaných pri kúpe nových či dovezených vozidiel. Budú zo syntetického polyesteru odolného voči poškodeniu a poveternostným vplyvom,“ informuje rezort s tým, že nové tabuľky nahradia tie súčasné, ktoré sú vyrobené z plechu. Tie súčasné po riadnom zaevidovaní vozidla treba vrátiť predajcovi alebo okresnému úradu. To prináša zbytočnú administratívu.

Novinkou je aj to, že prihlasovanie nových alebo dovezených vozidiel bude možné aj na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte bez ohľadu na miesto pobytu držiteľa.

„Špecifická tabuľka s evidenčným číslom sa bude vydávať len pre tzv. čisté elektromobily, čiže nie vozidlám s hybridným pohonom. Držitelia hybridov, ktorým boli tabuľky už vydané, však vozidlá nebudú musieť preregistrovať,“ uvádza rezort.

Ďalšou zmenou je napríklad aj to, že elektronické služby Národnej evidencie vozidiel bude možné používať aj bez plastovej karty osvedčenia o evidencii časť I. Pribudnú aj nové e-služby pre vývoz vozidiel do cudziny a na opätovné zaradenie vozidla do premávky po jeho dočasnom vyradení z evidencie.

Už žiadne vulgárne tabuľky

„Ministerstvo vnútra pristúpilo aj k potrebnej úprave pravidiel pri vytváraní vlastných evidenčných čísel s cieľom eliminovať hanlivé a vulgárne výrazy. Zakázaná bude kombinácia písmen a číslic vytvárajúca alebo evokujúca takéto výrazy, a to aj v cudzom jazyku. Rovnako texty propagujúce hnutia potláčajúce práva a slobody občanov či rôzne formy nenávisti a neznášanlivosti. Okrem iného bude výslovne zakázané používanie evidenčných čísiel začínajúcich na písmená SS,“ informovalo ministerstvo vnútra.

Získať už nebudete môcť tzv. „podsvietené“ tabuľky. Čiže také, ktoré boli vyrobené zo zmesi polykarbonátu a polyesteru vyžarujúce svetlo pri zapnutom osvetlení.

„Nanovo sa nastavuje aj systém vytvárania diplomatických evidenčných čísiel, ako aj okruh subjektov, ktorým ich bude možné prideliť. Zároveň sa zmení skladba diplomatického evidenčného čísla – na začiatku bude mať dve smerodajné písmená podľa druhu diplomatického subjektu, nasledovať bude štátny znak SK a 5 číslic,“ doplnil rezort.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM