Rastislav Búgel Technológie

Vodiči, POZOR! Ak vám policajti na aute nájdu TOTO, od októbra budete mať PROBLÉM

Prichádza zmena, pri ktorej by mali zbystriť všetci majitelia áut. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, POZOR! Ak vám policajti na aute nájdu TOTO, od októbra budete mať PROBLÉM
Zdroj: Unsplash.com

Až doteraz boli pneumatiky, na ktorých ste našli označenie M+S považované za zimné. Keďže však Európska únia už dávnejšie prijala uznesenie, ktoré všetko mení, takéto pneumatiky už stačiť nebudú.

Zmena nás čaká od 1. októbra!

Ako informuje Pravda, podľa nového uznesenia bude po tomto dátume za zimnú pneumatiku považovaná len taká, ktorá ma na sebe symbol s troma štítmi so snehovou vločkou. Ide o 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

Často boli bez zimného dezénu

„Skratku M+S (Mud and Snow), pod ktorou sa skrývajú slová „blato a sneh“ si totiž začali mnohí výrobcovia vysvetľovať po svojom a používať ju aj pre pneumatiky určené skôr do terénu, než do zimných podmienok. Nemuseli mať teda zimný dezén ani zimnú zmes,“ upozorňuje server.

Výrobcovia museli zimné pneumatiky označovať „alpským“ symbolom od roku 2018. Až doteraz však platilo prechodné obdobie. Mohli sme tak pneumatiky s označením M+S „dojazdiť“.

Hrozí pokuta

Symbol snehovej vločky tak povinne nájdeme na pneumatikách vyrobených po 1. januári 2018. Ak ste mali pneumatiky M+S, mohli ste ich používať do 30. septembra 2024.

Ak v čase, keď bude povinná jazda so zimnými pneumatikami, nebudete mať na aute tie s vločkou, hrozí vám pokuta a dokonca aj zákaz ďalšej jazdy. „Samozrejme, len od 15. novembra do 31. marca, keď sú u nás zimné pneumatiky povinné. Aj to len pri jazde na súvislej vrstve snehu a ľadu. To preto, že naša legislatíva nepovažuje zimné obutie za striktne povinné,“ dodáva Pravda.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM