Zo zahraničia

Vo vyhľadávanej lokalite majú dovolenkárov už vyše hlavy: Toto nie je turizmus, ale invázia!

V európskej lokalite, ktorú obľubujú aj mnohí slovenskí dovolenkári, demonštrovali proti masovému turizmu tisíce až desaťtisíce ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Vo vyhľadávanej lokalite majú dovolenkárov už vyše hlavy: Toto nie je turizmus, ale invázia!
Zdroj: Pixabay.com

V Málage na juhu Španielska v sobotu demonštrovali tisíce ľudí proti masovému turizmu. Hlavnými dôvodmi protestujúcich boli nedostatok bývania a vysoké nájmy v meste, informovala agentúra DPA.

Podľa organizátorov protestu sa na zhromaždení zúčastnilo približne 25 000 ľudí, denník El País však účasť odhadol na 15 000. Mnohí z protestujúcich niesli transparenty nápismi „Málaga nie je na predaj“ a „Toto nie je turizmus, toto je to invázia“.

Nielen v Malage

Podobné demonštrácie sa v posledných týždňoch uskutočnili aj na iných turistami vyhľadávaných miestach v Španielsku vrátane Barcelony, Malorky a Kanárskych ostrovov.

Protest v Málage zvolalo združenie nájomníkov, podľa ktorého je stále rastúci počet turistov a bytov na dovolenkový prenájom príčinou nedostatku bývania a ďalších problémov v meste.

V Málage je legálne zaregistrovaných viac ako 12 000 rekreačných domov, čo je viac ako v ktoromkoľvek inom španielskom meste okrem Madridu a Barcelony. Okrem toho sa tam však nachádza aj veľké množstvo takýchto nehnuteľností, ktoré sú prevádzkované nelegálne.

Jeden z príbehov

Dani Drunko, majiteľ tamojšieho obľúbeného baru Drunkorama, je jedným z tých, ktorý pocítil smerovanie Malagy na vlastnej koži a pred časom bol jedným z iniciátorov „antituristickej“ nálepkovej kampane.

V rozhovore pre miestne noviny Diario Sur Drunko porozprával o svojom vysťahovaní z nehnuteľnosti, ktorú celé desaťročie nazýval domovom. Pripísal to uprednostňovaniu lukratívnych krátkodobých prenájmov zo strany prenajímateľa pred dlhodobými nájomníkmi, ako je napríklad práve on.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM