Aktualizované han Zo Slovenska

Vláda ŠETRÍ už aj na malých deťoch: Kvôli energetickej kríze ZNÍŽIA v škôlkach teplotu!

V materských školách by sa mala v dôsledku energetickej krízy znížiť teplota.

Ilustračný obrázok k článku Vláda ŠETRÍ už aj na malých deťoch: Kvôli energetickej kríze ZNÍŽIA v škôlkach teplotu!
Zdroj: TASR/František Iván

Vyplýva to z predbežnej informácie k zmene vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Tu je vysvetlenie

„Z dôvodu očakávanej energetickej krízy sa navrhuje dočasné zníženie teploty v interiéri predškolských zariadení,“ uvádza sa v materiáli.

Rezort chce zároveň upraviť aj priestorové usporiadanie škôlok.

„Vzhľadom na vysoký počet detí predškolského veku, ktoré z kapacitných dôvodov nemôžu byť aktuálne umiestnené do predškolských zariadení, bolo potrebné operatívne upraviť kritériá tak, aby sa zjednodušili podmienky pre zriaďovateľov,“ ozrejmil.

Exminister hovorí o pomoci

Ministerstvo financií SR by malo prispieť na energie aj materským školám. Tvrdí to exminister školstva a poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že v opačnom prípade bude ohrozené fungovanie materských škôl, čo skomplikuje život tisíckam rodičov s najmenšími deťmi.

Materské školy, podobne ako základné, stredné či vysoké školy, bojujú s nárastom cien energií. V materských školách má byť v zmysle platných predpisov podľa slov exministra školstva teplota 22 stupňov Celzia v spálni a herni, 24 stupňov Celzia v kúpeľni a 20 stupňov Celzia v šatni.

„Nemyslím si, že by bolo dobré tieto teploty znižovať tak, ako sa navrhuje. Či už z hľadiska zdravia detí alebo pracovných podmienok učiteliek a personálu v materskej škole,“ povedal Gröhling.

Podľa podpredsedu liberálov je prvoradou úlohou štátu zabezpečiť, aby školy fungovali bez akýchkoľvek prekážok a problémov. Znamená to vykompenzovať školám v plnej miere ceny energií pre všetky školy bez rozdielu.

„Teraz školy potrebujú urgentne peniaze na energie a potrebujú ich v 100-percentnej miere. Ministerstvo financií musí okamžite konať,“ vyhlásil.

Na pleciach samospráv

Materské školy nefinancuje štát, ale mestá a obce z podielových daní. Na ich pleciach sú teda aj náklady na vyššie ceny energií.

„Vláda sa nemôže tváriť, že pomáha rodinám. Nie je to žiadna pomoc rodinám, ak im jednou rukou dáte peniaze na krúžky a druhou zoberiete peniaze na fungovanie škôlok. Ceny energií treba školám okamžite preplatiť, v opačnom prípade prestanú kúriť alebo sa zatvoria,“ uzavrel exminister školstva.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády poznamenal, že takúto žiadosť bývalý minister školstva na rezort financií neposlal.

Podľa jeho slov platí, že každej štátnej inštitúcii, ktorá by mala mať problém z dôvodu zvýšených cien energií, budú vykrývať náklady. Pomôcť v rokovaniach medzi zriaďovateľmi a ministerstvom financií chce aj nový šéf rezortu školstva Ján Horecký, potvrdil to po rokovaní vlády.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM