Aktualizované Rastislav Búgel Zo Slovenska

Vláda predstavila veľký ŠETRIACI balíček: Slovensko čakajú výrazné ZMENY

Slovensko musí šetriť. Vládna dnes predstavila konsolidačný balíček.

Ilustračný obrázok k článku Vláda predstavila veľký ŠETRIACI balíček: Slovensko čakajú výrazné ZMENY
Zdroj: TASR/DPA

Vláda v utorok (17. septembra) predstavila dlho očakávaný veľký konsolidačný balíček. Premiér Robert Fico na úvod uviedol, že Slovensko potrebovalo na budúci rok nájsť 2,6 až 2,7 miliardy eur. Podľa Fica bola konsolidácia nevyhnutná. Vďaka nej chce vláda v roku 2025 splniť cieľ, ktorým je plánovaný deficit 4,7 % HDP.

Zmeny sa dotknú napríklad rodičovského dôchodku a daňového bonusu. Veľké zmeny nastanú aj pri DPH.

Mení sa DPH

Základná sadza DPH bude po novom 23 percent (doteraz 20 percent). Pri základných potravinách, ktoré majú už niekoľko rokov sadzbu 10 percent, to po novom bude 5 percent.

„Ak sa bude kupovať chladnička, práčka, televízor alebo niečo podobné, tak samozrejme je 23-percentná DPH. Ale pokiaľ ide o lieky, pokiaľ ide o základné potraviny, ten zoznam je veľmi široký, znižujeme DPH na 5 percent,“ vysvetlil premiér.

V 5-percentnej sadzbe DPH by podľa Fica mali byť okrem základných potravín aj lieky, učebnice, v prípade cestovného ruchu ubytovacie služby a perspektívne aj nájomné bývanie.

V sadzbe DPH 19 percent je časť energií a ostatné druhy potravín. Pri všetkom ostatnom bude platiť základná 23-percentná sadzba DPH.

Aké budú zmeny?

Ďalším opatrením bude zavedenie dane z finančných transakcií. Tá sa bude podľa Fica týkať výlučne právnických osôb. Pri firmách, ktoré majú príjem nad 5 miliónov eur, zvýši sa daň o jedno percento.

Fico ďalej uviedol, že sa vláda dohodla aj na tom, že ministerstvo obrany bude významnú časť svojho rozpočtu (až do 300 miliónov eur) používať na civilné projekty, ktoré by mali byť hlavne v oblasti zdravotníctva či infraštruktúry.

Nové sadzby DPH:

Oblasť Stará sadzba DPH Nová sadzba DPH
DPH na vybrané potraviny 10 % 5 %
DPH na ostatné potraviny 20 % 19 %
DPH na lieky a zdrav. pomôcky 10 % 5 %
DPH na elektrickú energiu 20 % 19 %
DPH na učebnice 10 % 5 %
DPH na podporu nájomného bývania 5 % 5 %

Ďalšie opatrenia

Minister financií Ladislav Kamenický predstavil aj balík viacerých opatrení, ktoré by mali do štátneho rozpočtu priniesť 2,7 miliardy eur. Toto sú niektoré z nich:

Opatrenie Prínos pre štátny rozpočet (v miliónoch eur)

Zvýšenie odvodu pre energetické firmy + 156
Zavedenie osobitného odvodu aj pre rafinérie + 36
Zvýšenie osobitného odvodu pre mobilných operátorov + 25
Zdanenie veľkých firiem. Sadzba DPPO 22% pre firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 mil. eur + 25
Zvýšenie stropov pri sociálnych odvodoch vysokopríjmových zamestnancov + 92
Šetrenie na štátnych zamestnancoch + 124
Zavedenie troch sadzieb DPH + 1 019
Úprava daňového bonusu na dieťa + 170
Zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá + 100
Zvýšenie dane z motorového vozidla pre podnikateľov + 27
Zvýšenie ceny diaľničnej známky + 45
Spomalenie valorizácie platov zdravotníkov + 259
Zmena formy vyplácania rodičovského dôchodku asignáciou dane + 287
Daň z finančných transakcií pre firmy a FO podnikateľov + 610

Vyššie ceny diaľničnej známky a zdanenie finančných transakcií

V prípade zvýšenia ceny diaľničnej známky sa počíta s rastom zo súčasných 60 eur za ročnú známku na novú sumu 90 eur. Mesačná zostane na sume 17 eur, desaťdňová zlacnie z 12 eur na 10,80 eur a jednodňová stúpne na 8,10 eur.

Nová daň z finančných transakcií sa bude od 1. apríla 2025 vzťahovať na firmy a fyzické osoby – podnikateľov. Dani budú podliehať bankové prevody, výbery z bankomatu, nákup cenných papierov, splátky úrokov z úverov, provízie a poplatky. V prípade bankových prevodov bude sadzba 0,35 percenta s maximálnou daňou 30 eur za transakciu. Pri výbere hotovosti v banke alebo z bankomatu (pre podnikateľov) bude sadzba 0,7 percenta, zavedie sa aj ročný poplatok za využívanie platobnej karty (platba kartou bez dane) vo výške dvoch eur.

Štát bude chcieť docieliť, aby podnikatelia nemali osobné financie a ja prostriedky z podnikania na jednom účte. Rokuje vraj s bankami, aby podnikateľ, ktorý má „pomiešané“ osobné financie s podnikateľskými na jednom účte a bude si chcieť otvoriť nový účet, aby mal výhodnejšie podmienky. Podnikatelia sa o nič nebudú musieť starať, odvod dane za nich vybaví banka a oni to uvidia vo svojom výpise účtu.

Daňový bonus a rodičovský dôchodok

Kto má vyššiu mzdu, ten dostane nižší daňový bonus na deti. Podľa Kamenického má táto zmena do rozpočtu priniesť 170 miliónov eur ročne. Ak rodič zarába od 2 480 a viac eur mesačne, postupne mu bude klesať nárok na tento bonus. Ak zarobíte viac ako 3 632 eur, na daňový bonus už nárok mať nebudete. Nárok na daňový bonus navyše stratia osoby nad 18 rokov.

„Ľudia s priemernou mzdou to budú mať rovnaké, pri vyššej mzde to bude klesať. Dávame viac tým, ktorí to potrebujú,“ povedal minister. Základná suma bonusu pri jednom dieťati bude sto eur.

Rodičovský dôchodok v súčasnej podobe skončí a bude nahradený daňovou asignáciou. Po novom bude môcť daňovník tzv. dve percentá poukázať každej z troch kategórií – mama, otec, nezisková organizácia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM