Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

VIDEO z chorvátskeho pobrežia vyvolalo ošiaľ: VEĽRYBY predviedli parádne divadlo!

Ozrutné tvory si veselo plávali neďaleko pobrežia, na ktorom bežne trávia čas dovolenkári.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO z chorvátskeho pobrežia vyvolalo ošiaľ: VEĽRYBY predviedli parádne divadlo!
Zdroj: YouTube.com/Stefan Torres

Video šantiacich veľrýb je hitom sociálnych sietí. Na prvý pohľad sa môže zdať, že nejde o nič neobvyklé. Zábery z dronu ale nezachytávajú výjav z otvoreného oceánu. Boli nakrútené priamo na turisticky obľúbenom chorvátskom pobreží v blízkosti ostrova Vis.

Blízko pri pobreží

Zábery sa podarilo uloviť Stefanovi Torresovi a za krátky čas malo video viac než 120-tisíc videní. Vyše desiatka ozrutných tvorov veselo vyskakuje a opäť sa vnára do vody. Ide o druh vráskavcov, ktorý je zákonom chránený a je na zozname ohrozených druhov.

Ako pre chorvátske médiá vysvetlil kurátor Chorvátskeho prírodovedného múzea Draško Holcer, výskyt týchto druhov v Stredozemnom mori nie je tak neobvyklý.

Na Jadrane sa objavujú najmä na jar, kedy sa tu nachádza veľa planktónu, ktorým sa živia. No to, že vráskavce doplávali tak blízko k pobrežiu, typické rozhodne nie je.

Nie sú celkom v bezpečí

Hoci veľryby sa v tejto oblasti dobre zasýtia, číhajú na ne aj riziká. Jedným z najväčších je frekventovaná lodná doprava.

„Kolízie s loďami sú jedným z najčastejších dôvodov úhynu týchto zvierat. Pred pár rokmi sme mali prípad, keď sme pri Lošinji videli dve veľryby, z ktorých jedna mala na chrbte zreteľné rezné rany od lodnej vrtule,“ ozrejmuje Holcer.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: YouTube.com

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM