ELA Správy Zo zahraničia

VIDEO: Šok dovolenkárov v Turecku! Žralok ohrozoval ľudí, turisti ho ZMLÁTILI mopom

Pred pár dňami došlo k dvom smrteľným útokom žraloka v Egypte. Teraz morský predátor vydesil aj turistov v populárnom letovisku na juhozápade Turecka.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Šok dovolenkárov v Turecku! Žralok ohrozoval ľudí, turisti ho ZMLÁTILI mopom
Zdroj: pixabay.com

Len pár dní dozadu došlo k smrteľným zrazeniam dvoch turistiek v Egypte, ktoré zomreli po útoku žraloka. Dramatickej situácii dnes čelili aj turisti v populárnom letovisku na juhozápade Turecka.

S mopom na žraloka

K pláži medzi kúpajúcich sa turistov priplával žralok, ktorý sa priblížil až takmer k brehu a krúžil okolo ľudí. Dvaja muži ani na okamih nezaváhali, schmatli mop a ranami do hlavy morského predátora zahnali. Na udalosť upozornil portál tn.nova.cz.

Žralok sa objavil na pláži v tureckom letovisku Marmaris, priblížil sa k ľuďom a zdalo sa, že sa chystá na útok, uviedol portál Irish Mirror. V tesnej blízkosti sa v tom čase hrali aj deti.

Keď sa mopu chopili dvaja muži, zviera sa po opakovaných zásahoch nakoniec otočilo a z pláže odplávalo. Celú situáciu niekto zachytil aj na video. Ako informuje turecký denník EHA News, na pláži nevznikol chaos, turisti práveže zachovali pokoj, čo je pri žralokovi dôležité.

Podľa expertov sú obávané morské živočíchy agresívnejšie kvôli covidovej turistickej pauze aj otepľovaniu vôd.

Ako sa ubrániť?

„Najväčší omyl, ktorý robia prevádzkovateľa rôznych rezortov je, že vyčlenia nejakú zónu bójkou alebo povesenými sieťami, ktoré ale nikdy nejdú na dno,“ vyhlásil dokumentarista a odborník na žralokov Steve Lichtag, ktorý sa predátorom a podmorskému svetu venuje už desiatky rokov. Informuje o tom CNN Prima NEWS.

„V prípade obrany proti žralokom je dôležité zamerať sa na jeho nos. Jednoducho dajte žralokovi päsťou do rypáka, naozaj to nemajú radi,“ dodal Lichtag.

Podľa jeho slov je najlepšie, ak úder zameriate na jeho tvár, žiabre alebo oči. A najmä, zachovajte pokoj, ak sa vám to zdá nemožné: „Mali by ste s ním mať očný kontakt. Nerobte to, že budete rýchlo plávať preč a zmätene búchať do vody. On sa chce pozrieť, čo sa na tej hladine robí.“

Ilustračné foto

Súvisiace články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM