Jakub Forgács Zo Slovenska

VIDEO ochranárov čelí KRITIKE: Skutočne treba pri strete s MEDVEĎOM reagovať takto?

Na videu vidno, ako dvojica zbadá šelmu a kým žena vytočí číslo na operačné stredisko, muž si medveďa začne natáčať. Čo na to hovoria odborníci?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO ochranárov čelí KRITIKE: Skutočne treba pri strete s MEDVEĎOM reagovať takto?
Zdroj: Youtube.com/@sopsr1293

Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR už pred pár týždňami zverejnila video, v ktorom sa žena s mužom stretnú s medveďom (pozn. red.: pod textom). „Podstatou videa je, že má človek okamžite telefonovať na ich linku a videného medveďa nahlásiť. Odborníci odporúčajú celkom iné rady,“ upozornil portál Tvnoviny.sk.

Problém s videom

Na videu vidno, ako dvojica zbadá šelmu a kým žena vytočí číslo na operačné stredisko, muž si medveďa začne natáčať.

„V tomto momente by mali cúvať a vrátiť sa, odkiaľ prišli. Nie volať operačné stredisko a zdržiavať sa na tom mieste. Je to pre nich nebezpečné a zvyšuje sa riziko, že medveď ich môže napadnúť,“ uviedol pre Noviny.sk Rastislav Mičaník, riaditeľ združenia Aevis, ktoré sa roky venuje divokej prírode.

„Jedna z rád podľa neho hovorí, že medveďa by sme nemali natáčať a nemali by sme sa k nemu približovať,“ poukázal na to, čo na ukážke považuje za problematické.

Reakcia ochranárov

Portál preto oslovil aj ŠOP SR, aby zistil, „či prípravu videa konzultovali s nejakými odborníkmi na etológiu, teda správanie, medveďa hnedého.“

"Predmetné video vzniklo pre informačné a propagačné stredisko Operačného strediska pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR s telefónnych číslom 18 081. Operačné stredisko slúži na nahlasovanie nebezpečných situácií s možným vznikol rizika, škôd a útokov v súvislosti s medveďom hnedým,“ uvádza sa v stanovisku pre Tvnoviny.sk.

„Podľa aktivistov nejde o systémové riešenie. Hovoria, že v podobných prípadoch pomôže sledovať pobytové znaky, ak sa niekde medveď zdržiava, spravidla nájdeme viacero stôp,“ dodáva portál.

Ďalšie správy o medveďoch

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM