ELA Magazín

Vianočné trhy v Budapešti: Lákavé špeciality, klzisko a divoká 5D jazda na Santových saniach!

Vianočné trhy v metropolách sú už akousi samostatnou cestovateľskou kategóriou. Za punčom a špecialitami v čarovne vysvietených historických centrách sú milovníci Vianoc ochotní cestovať aj za hranice.

Ilustračný obrázok k článku Vianočné trhy v Budapešti: Lákavé špeciality, klzisko a divoká 5D jazda na Santových saniach!
43
Galéria

Budapešť na skok

Okrem vianočných trhov vo Viedni sa u Slovákov tešia obľube aj tie v Budapešti. Vianočné mestečko s nenapodobiteľnou atmosférou majú na skok najmä ľudia zo stredného Slovenska. Do hlavného mesta Maďarska sa po diaľnici dostanete za krátky čas aj z Košíc a Bratislavy. Ideálne je spojiť si výlet s prenocovaním.

Tohtoročné trhy v srdci Maďarska začali 18. novembra a potrvajú až do 1. januára 2023.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Skvelá maďarská gastronómia

S redakciou Dnes24 sme sa boli pozrieť na lákadlá a atmosféru maďarských vianočných trhov.

Budapešť má dva hlavné sviatočné trhy: Pri Bazilike svätého Štefana a na námestí Vörösmarty.

Trh pri bazilike je len 10 minút pešo od námestia Vörösmarty. Mimochodom, v rebríčku hodnotení obhájil prvenstvo aj v roku 2020. Ponúka viac ako 150 stánkov. Zovšadiaľ sa na vás valí vôňa sladkých dobrôt, vína, pečeného mäsa, klobás a rôznych špecialít maďarskej gastronómie. Popri jedle je tu bohatá ponuka výrobkov umeleckých remesiel.

Trh na námestí Vörösmarty sa nachádza v srdci mesta a ročne priláka viac ako 800-tisíc návštevníkov. V dave sme začuli aj slovenčinu a pristavili sme sa pri skupinke mladých Slovákov.

„Urobili sme si trojdňový výlet do Budapešti práve kvôli vychýreným vianočným trhom. Mňa osobne teší, že okrem mäsových pokrmov, ktoré nejem, je tu naozaj široký výber vegánskych, bezlepkových a nesladených jedál. Zaujali nás atrakcie a 3D animácie, ktoré sa premietajú na fasádu baziliky. Aj jazda na Santovom koči so špeciálnymi 5D okuliarmi,“ prezradila nám Alexandra z Trebišova.

Ceny a atrakcie

Top lákadlom je aj obrovský adventný kalendár, ktorý denne od 1. do 23. decembra odhaľuje nové okienko. Čo sa týka jedál a cien, v porovnaní s Bratislavou sú plus-mínus rovnaké.

No niektoré veci sú podľa nás až prehnane drahé. Maďarský langoš, i keď chuťovo vynikajúci, nás iba v základnej verzii vyšiel na sedem eur, ak sme chceli ďalšie prílohy (napríklad syr, smotana, cesnak či kečup) zaplatili sme jedenásť eur! Taká štvorčlenná rodina si zrejme dvakrát premyslí, či na ne minie skoro 40 eur.

Varené víno nás vyšlo na tri až štyri eurá. V ponuke sú aj viaceré horúce nápoje od 3,50 eura. Horúci jablkový džús stojí okolo štyroch eur.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Klzisko aj svetelná šou

Okrem veľkolepej výzdoby tu môžu návštevníci každý deň vidieť prepracovanú a populárnu svetelnú šou, zapaľovanie sviečok na adventnom venci či zažiť hudobné vystúpenia so spevákmi rôznych žánrov a národností.

Ak sa zastavíte na interaktívnom selfie-pointe, môžete sa pozrieť na vrchol takmer 12-metrového vianočného stromčeka, vidieť betlehemské jasle a tiež využívať aj klzisko. To je umiestnené v strede námestia, pričom vstup na plochu bude povolený len pred deti do 14 rokov.

Trojicu najobľúbenejších budapeštianskych trhov uzatvárajú tie na námestí Erzsébet.

Trh sa nachádza medzi vyššie spomínanými námestiami, takže môžete prejsť všetky tri naraz. Svoju atmosféru majú aj priľahlé uličky okolo trhov. Začína tu aj slávna Andrássyho trieda zapísaná na zozname UNESCO. Pred výletom do Budapešti si pre istotu skontrolujete otváracie hodiny. Tie nájdete na oficiálnom webe trhov pred Bazilikou.

Ak idete do Budapešti autom, rozhodne majte po ruke maďarské forinty. Parkovacie automaty, na ktoré sme my natrafili, neumožňujú platiť parkovné kartou a nie je možné ani zasielať SMS. Forinty potrebujete aj prípade toaliet. Či už v centre, alebo na benzínových pumpách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Vianočné trhy v Budapešti 2022
43
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM