Monika Hanigovská Zo zahraničia

Veľký škandál s vakcínami! Ľudia sú zaočkovaní neznámou a neschválenou látkou

Zdá sa to až takmer nemožné, no opak je pravdou! Nikto zatiaľ nevie zistiť, aká nelegálna látka im koluje v žilách.

Ilustračný obrázok k článku Veľký škandál s vakcínami! Ľudia sú zaočkovaní neznámou a neschválenou látkou
Zdroj: TASR/AP

Najnovší škandál môže poriadne otriasť krajinami, ktoré sa brodia s nízkou zaočkovanosťou proti ochoreniu COVID-19. Čo sa vôbec stalo? Uskutočnila sa totiž nepovolená hromadná akcia, počas ktorej stihli zaočkovať ľudí neznámou a neautorizovanou látkou.

Sám si vyrobil vakcíny

Nemecká polícia musela v sobotu (27.11) uzavrieť nepovolené podujatie na letisku Lübeck, ktoré sa „vydávalo za očkovacie centrum, po tom, čo v ňom lekár začal podávať vakcíny proti COVID-19, ktoré sám vyrobil,“ uviedla nemecká verejnoprávna a rozhlasová spoločnosť Deutsche Welle. Správa pritom prichádza v čase, keď sa v očkovacích centrách so schválenými vakcínami počíta každý ďalší vpich.

„Polícia uviedla, že záhadnú látku dostalo asi 50 osôb, zatiaľ čo viac ako 200 ľudí stálo ďalej v rade, keď sa tam naraz objavila polícia,“ informuje Deutsche Welle.

Policajti okrem toho zaistili tekutiny, injekčné striekačky a zoznamy, v ktorých boli spísané zaočkované osoby, ako aj osobné údaje prítomných.

Vakcína „na kolene“

Za touto záhadnou látkou stojí lekár a podnikateľ Winfried Stöcker, ktorý sa dostal do povedomia médií po tom, keď sa v časopise Der Spiegel priznal k tomu, že vo svojom laboratóriu vyrobil vakcínu proti korone.

Stöcker ju však vyvinul bez akejkoľvek spolupráce s regulátormi a otestoval ju na sebe a na ďalšej stovke dobrovoľníkov. Na základe tohto tvrdil, že jeho vakcína je účinná na 97 % a dá sa reprodukovať vo veľkých množstvách.

No mnohí odborníci ho už vtedy skritizovali za to, že „preskočil niekoľko bezpečnostných krokov a neposkytol informácie regulačným orgánom,“ pripomína nemecký portál.

Nelicencovaná očkovacia kampaň je podľa nemeckého zákona o liekoch považovaná za trestný čin.

Nemci a vakcíny

V Nemecku je plne zaočkovaných viac ako 56,86 milióna ľudí, čo zodpovedá 68,4 percentám populácie. Je teda krajinou „s najnižšou očkovanosťou v západnej Európe,“ ohlasuje nemecký spravodajský web.

„Netrpia však vážnym nedostatkom schválených dávok vakcín,“ upozorňuje a v závere dodáva, že zatiaľ nikto nevie, prečo sa ľudia rozhodli pre túto neschválenú vakcínu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM