Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

VEĽKÁ PREDPOVEĎ na túto zimu: Počasie bude netypické, čakajú nás biele Vianoce?

Prvým decembrovým dňom odštartujú tri zimné mesiace. Strednodobá predpoveď naznačuje, ako bude tohtoročná zima vyzerať v Európe.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÁ PREDPOVEĎ na túto zimu: Počasie bude netypické, čakajú nás biele Vianoce?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Prvým decembrovým dňom, teda štvrtkom (1. 12.), začína meteorologická zima. Čas do Vianoc sa kráti a mnohí z nás si kladú otázku, kedy už dorazí poriadna snehová perina a či aj nejaký čas vydrží.

Menej snehu

Zdá sa, že štedrá snehová nádielka bude túto zimu skôr zriedkavosťou. Podľa portálu iMeteo, ktorý sa odvoláva na Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF), bude sneženie vo väčšine Európy podpriemerné.

„To však neznamená, že nebude snežiť vôbec, ale naznačuje to v priemere menej snehu, ako je dlhodobý normál. Vpády chladných vzduchových hmôt prinesú na naše územie sneženie, avšak bude ich menej ako po minulé roky,“ avizuje iMeteo.

Menej snežiť bude aj tam, kde je to pomerne neobvyklé. Väčší deficit pocíti napríklad severná Európa či Alpy. Takéto počasie má zotrvať počas celého januára a výrazné zmeny neprinesie ani február.

Aktuálna situácia

Hoci niektoré kúty Slovenska majú už prvé sneženie za sebou, sneh sa rýchlo topí a v mestách nezostáva. V týchto dňoch počasie u náš ovplyvňuje tlaková výš a je zväčša zamračené. Teploty sa pohybujú od jedného po šesť stupňov Celzia. Na strednom a východnom Slovensku môže teplota klesnúť aj tri či štyri stupne pod nulu.

Zamračené je aj na horách a najnižšia stredajšia (30. 11.) teplota je mínus sedem stupňov Celzia, a to vo výške až 2000 metrov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM