han Šport Hokej

VEĽKÁ gratulácia na východ: Hokejisti Košíc sa stali po deviatykrát majstrami Slovenska!

Oceliari to zvládli! Hokejisti HC Košice nenechali nič na náhodu a v piatom finálovom zápase proti Zvolenu získali vytúžený štvrtý bod a stali sa majstrami Slovenska!

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÁ gratulácia na východ: Hokejisti Košíc sa stali po deviatykrát majstrami Slovenska!
9
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Hokejisti HC Košice sa stali majstrami Tipos extraligy. V piatom finálovom stretnutí zdolali na domácom ľade HKM Zvolen 3:0 a v sérii triumfovali 4:1 na zápasy. Pre „oceliarov“ je to deviaty slovenský titul v histórii, čím sa vyrovnali Slovanu Bratislava.

Košičania vybojovali prvý titul od roku 2015 a zároveň vrátili Zvolenu finálovú prehru spred desiatich rokov. Zavŕšili tým úspešnú sezónu, v ktorej dosiahli aj prvenstvo v základnej časti. Na ceste za titulom postupne zdolali Nitru (4:1 na zápasy), Michalovce (4:3) a Zvolen (4:1).

Dva tituly

Dan Ceman sa stal prvým zahraničným trénerom, ktorý získal v slovenskej extralige dva tituly s dvoma rôznymi tímami. V sezóne 2018/2019 triumfoval s Banskou Bystricou. Obranca Alex Breton a útočník Joona Jääskeläinen si po roku zopakovali majstrovské oslavy, keďže vlani triumfovali vo farbách Slovana Bratislava.

V zostave „oceliarov“ nastala po štvrtom stretnutí jedna zmena, keď obrancu Ladislava Romančíka nahradil Radek Deyl.

Priebeh duelu

Úvodná tretina príliš nevybočila z doterajších koľají finálovej série a bola najmä o pozorných defenzívach a vyčkávaní na chybu. Obaja brankári boli pozorní a viackrát podržali svoje tímy.

Dôležitý moment priniesla 24. minúta, v ktorej Pollock tečoval strelu Šedivého a poslal domácich do vedenia – 1:0. Košičanom vyšiel aj vstup do tretej tretiny.

Po 55 sekundách zvýšil Leskinen na 2:0, keď po spolupráci s Jääskeläinenom potrestal chybu hostí v rozohrávke. Košičania umne bránili dvojgólový náskok a v euforickej atmosfére nepustili Zvolenčanov do vážnejších gólových príležitostí.

Hostia v závere skúsili aj hru bez brankára, no počas nej strelil Eduard Šedivý tretí gól Košíc a svoj prvý v play off. Spečatil ním košický triumf v sezóne 2022/2023.

Brankár Dominik Riečický vychytal druhé čisté konto vo finálovej sérii a celkovo svoje piate v sezóne.

Finále play off Tipos extraligy – štvrtý zápas /na 4 víťazstvá/:

HC Košice – HKM Zvolen 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 24. Pollock (Šedivý, Southorn), 41. Leskinen (Jääskeläinen), 58. Šedivý (Fejes, Bartánus). Rozhodovali: Hronský, Stano – Jedlička, D. Konc ml., vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 8347 divákov

Košice: Riečický – Olsson, Breton, Southorn, Šedivý, Ferenc, Deyl, A. Bartoš – Bartánus, Pollock, Fejes – Jääskeläinen, Chovan, Leskinen – Lamper, Slovák, Rogoň – Jokeľ, Hovorka, Havrila

Zvolen: Trenčan – Messner, Hain, Mudrák, Rauhauser, Kubka, Hanna, Čulík – Jedlička, Viedenský, Bondra – Zuzin, Huntebrinker, Hecl – Sideroff, Šiška, Turnbull – Stupka, Marcinek, Csányi – Brumerčík

/konečný stav série: 1:4, Košice získali majstrovský titul/

Aj toto vás môže zaujať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM