TOS Lifestyle

Vedci odhalili výsledky výskumu o dlhom covide: Dominuje TENTO jeden príznak

Štúdia vedcov odhalila najčastejší príznak takzvaného dlhého covidu.

Ilustračný obrázok k článku Vedci odhalili výsledky výskumu o dlhom covide: Dominuje TENTO jeden príznak
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vedci z University College London realizovali štúdiu týkajúcu sa takzvaného dlhého covidu. V rámci nej analyzovali údaje tisícky Britov a odhalili najčastejší príznak.

Dlhý covid nie je oficiálny lekársky termín, ide o postcovidový syndróm, ktorý pretrváva ešte nejaký čas po uzdravení.

Je známe, že vírus poškodzuje centrálny nervový systém a niektorí ľudia po prekonaní ochorenia pociťujú bolesť a únavu, majú problémy s pamäťou, nevedia sa sústrediť, majú nočné mory, v niektorých prípadoch pociťujú dokonca až úzkosť.

Výsledky štúdie

Na čo však prišli vedci v rámci svojej štúdie? Ako informoval server Fakt.pl, najčastejším príznakom dlhého covidu podľa ich výskumu je bolesť hlavy, kĺbov a brucha. Tieto bolesti postihli 26,5 percent účastníkov štúdie.

Úzkosť a depresie boli zaznamenané u 18,4 percent účastníkov, nasledujú únava (14,3 percent) a dýchavičnosť (7,4 percent). Dominovala celkom jednoznačne však spomínaná bolesť.

Covid aj v lete

Covidová vlna sa objavila aj v lete, pričom najnovší variant, ktorý sa šíri po Európe, sa volá FLiRT a jeho najčastejšími príznakmi sú nádcha, bolesti hlavy a svalov, nevoľnosť či celková únava. Mnohí majú príznaky ťažko rozlíšiteľné od alergie. FLiRT neoznačuje iba jeden konkrétny variant vírusu, ale celú škálu kmeňov, ktoré vychádzajú z mutácie omikrón.

Odborníkov letná vlna zásadne neprekvapila, avšak upozorňujú na fakt, že silnejšie vlny prichádzajú na jeseň, keď sa podobné typy infekcií šíria najrýchlejšie.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM