Aktualizované Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Valí sa na nás Jadranka: Na Slovensko udrie husté sneženie a hrozí aj KALAMITA

Husté sneženie patrí k blížiacim sa sviatkom, priniesť ale má aj problémy. Spôsobí to tlaková níž prezývaná „Jadranka“.

Ilustračný obrázok k článku Valí sa na nás Jadranka: Na Slovensko udrie husté sneženie a hrozí aj KALAMITA
Zdroj: Dnes24.sk

December sa pomaly chýli k svojej polovici ale výdatnejšej snehovej nádielky sa Slovensko zatiaľ nedočkalo. To by sa podľa prognóz malo zmeniť už tento víkend. Husté sneženie patrí k blížiacim sa sviatkom, priniesť ale má aj problémy.

Výstrahy

Aktualizované 20:40 Na severe a strede Slovenska v polohách približne nad 900 metrov môže v piatok (9. 12.) ojedinele padnúť 20 až 30 centimetrov nového snehu.

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého a druhého stupňa pred snežením, ktorá predbežne platí od 10.00 h do polnoci. Pre niektoré okresy vydali aj výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a vetrom na horách.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí v piatok od 11.00 do 21.00 h pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Ružomberok a Tvrdošín.

Meteorológovia očakávajú v polohách nad približne 1800 metrov nad morom výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Pre viaceré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou, ktorá platí od piatka 11.00 h do soboty (10. 12.) 10.00 h. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ priblížil SHMÚ.

Najprv dážď, potom sneh

Víkend podľa portálu iMeteo prinesie na naše územie zásadné ochladenie a presun jadranskej tlakovej níže. Snehové zrážky môžeme čakať aj v nižších polohách.

„Už je takmer isté, že v noci zo soboty na nedeľu príde na Slovensko zimné počasie,“ avizuje iMeteo.

Predzvesťou sneženia bude dážď. Pršať začne už zajtra (9. 12) a to od juhozápadu. Spadnúť by mohlo od 10 do 25 mm zrážok, no na náveterných stranách by mohlo spadnúť aj okolo 30 mm zrážok. Na severe už môžu byť zrážky snehové.

Valí sa na nás „Jadranka“

Zmena príde v nedeľu, kedy sa na naše územie presunie tlaková níž nazývaná „Jadranka“. A práve tá prinesie na Slovensko prvú kalamitnú situáciu.

Výrazné ochladenie nastane v nedeľu a popoludní už má snežiť na celom Záhorí, v Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji a na západe Prešovského kraja. Sneženie zasiahne aj sever Banskobystric­kého kraja.

„Ďalšie sneženie nás čaká v pondelok. Sneh, ktorý bude padať by mal byť mokrý a ťažký. Vplyvom toho môžu na elektrické a trakčné vedenia padať konáre, ktoré môžu spôsobiť komplikácie podobne ako v uplynulých dňoch v Česku,“ vystríha iMeteo.

Kalamita najviac hrozí v okolí Popradu, v Žilinskom a Trenčianskom kraji, na Záhorí a na západe Slovenska.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM