Správy Zo zahraničia

V známej rímskej Fontáne di Trevi vyčíňali aktivisti: Vodu zafarbili načierno, VIDEO

Klimatickí aktivisti z talianskej odnože skupiny Posledná generácia podnikli v nedeľu akciu občianskej neposlušnosti, aby upozornili na potrebu riešiť klimatickú krízu.

Ilustračný obrázok k článku V známej rímskej Fontáne di Trevi vyčíňali aktivisti: Vodu zafarbili načierno, VIDEO
Zdroj: Twitter.com/Ultimora.net

Aktivisti do slávnej Fontány di Trevi v Ríme naliali čiernu tekutinu vyrobenú zo zriedeného rastlinného uhlia. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Zasiahla polícia

Skupina približne desiatich ľudí sa tiež postavila priamo do fontány a držala pútač s textom „Nebudeme platiť za fosílne palivá“. Bol to odkaz na kampaň za zastavenie investovania verejných peňazí, ako aj dotácií do fosílnych palív. Podľa hnutia Posledná generácia (taliansky: Ultima Generazione) sú práve fosílne palivá zodpovedné za emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu.

„Naša krajina umiera,“ skandovali medzi urážkami turistov a okoloidúcich, potom zasiahla polícia.

Kontroverzné protesty

Protest sa konal po niekoľkých podobných akciách občianskej neposlušnosti z posledných týždňov v Taliansku, ktoré majú pritiahnuť pozornosť na klimatickú krízu. Aktivisti z Poslednej generácie už hodili polievku, tortu, zemiakovú kašu či umývateľnú farbu na historické a kultúrne pamiatky alebo na umelecké diela v múzeách.

Protestujúci sa v nedeľu konkrétne zmienili aj o krutých záplavách a zosuvoch pôdy v regióne Emilia Romagna na severe Talianska, vyvolaných novou vlnou extrémneho počasia, ktoré vedci spájajú s globálnym otepľovaním.

Následky

Starosta Ríma Roberto Gualtieri reagoval, že vyčistenie Fontány di Trevi v historickom center Ríma bude „stáť čas, úsilie a vodu, pretože táto fontána funguje na princípe recirkulácie vody“.

„Teraz ju musíme vyprázdniť a vyliať 300.000 litrov vody,“ vysvetlil.

Aktivisti podnikli protest v Ríme v čase, keď talianska premiérka Giorgia Meloniová práve pricestovala do regiónu Emilia Romagna a navštívila tam oblasti najviac zničené záplavami, označovanými ako najhoršie za posledných 100 rokov. Za 36 hodín tam totiž spadli zrážky, ktoré inak namerajú za šesť mesiacov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM