MI Zo Slovenska

V nedeľu to vypukne! Očkovacia lotéria sa začína. Má však problém

Už v nedeľu 1. augusta sa zaočkovaní ľudia môžu zaregistrovať do lotérie, aby vyhrali peniaze. Nikto však nevie koľko presne a či to vôbec má zmysel.

Ilustračný obrázok k článku V nedeľu to vypukne! Očkovacia lotéria sa začína. Má však problém
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Minister financií Igor Matovič predstavil očkovaciu lotériu ako nástroj, ktorým chce štát zvýšiť záujem občanov o očkovanie. Neexistujú však žiadne prieskumy ani dáta, ktoré by potvrdzovali, aký to celé bude mať zmysel.

Práve naopak – v USA vyšla štúdia, podľa ktorej nemá takáto lotéria žiadny vplyv na ochotu ľudí nechať sa pichnúť.

Chýbajú informácie

O detailoch očkovacej lotérie toho veľa nevieme. Systém registrácie sa má spustiť 1. augusta na stránke bytzdravyjevyhra.sk a následne sa budú na obrazovkách RTVS každý pracovný podvečer žrebovať výhercovia.

Koľko presne môže jeden zaočkovaný človek vyhrať je nejasné. Ministerstvo financií len uviedlo, že každý týždeň sa môžu na výhrach vyplatiť až dva milióny eur.

Slušná suma

Dva milióny eur je slušná suma, ale pravdepodobne bude rozdelená na malé čiastky pre veľa ľudí v podobe základných výhier a len v nedeľu sa bude žrebovať o väčšiu super prémiu.

Rezort financií sľúbil, že konkrétne sumy zverejní až po tom, ako bude schválený štatút súťaže, čo malo byť jeden – dva dni pred spustením lotérie. Posledný termín je teda v piatok, ale na obed ešte stále nebolo známe nič.

Viac o téme očkovania

Nefunguje to

Igor Matovič nie je jediný, kto prišiel s nápadom na očkovaciu lotériu. Funguje aj v iných krajinách, napríklad v Poľsku, Rusku, Kanade alebo v USA. Tamojší experti však odkazujú, že predstava veľkých výhier nemá prakticky žiadny vplyv na ochotu ľudí nechať sa zaočkovať. A je to celkom logické.

„Lotéria nezmení hlboké presvedčenie ľudí o vakcínach, ani nezlepší dostupnosť vakcinácie,“ uvádza vedúci výskumný pracovník štúdie Allan Wlakey, ktorý je profesorom medicíny na Bostonskej univerzite.

Jeho slová ako aj predmetnú štúdiu zverejnil portál healthline.com. Autori štúdie porovnávali mieru zaočkovanosti v štáte Ohio, kde lotéria funguje, s ďalšími americkými štátmi, kde šancu vyhrať zaočkovaní nemajú. Výsledky sú jasné.

Nič to nezmení

„Výskumníci došli k záveru, že očkovacie lotérie nezvyšujú mieru vakcinácie. Tieto peniaze by sa mali radšej použiť na programy, ktoré by priamo riešili dôvody nízkeho záujmu o vakcínu,“ dodáva portál.

Tie dôvody sú veľmi podobné všade na svete – predovšetkým ide o obavy ľudí z vedľajších účinkov, popieranie významu vakcinácie a komplikovaná dostupnosť vakcinačných centier. Nič z toho očkovacia lotéria nezmení.

„Mnohí experti na verejné zdravie sú presvedčení, že by pomohlo skôr ísť priamo k ľuďom, rozprávať sa s nimi a zapojiť do toho aj miestne autority v podobe kňazov, obvodných lekárov, či rešpektovaných osobností,“ uvádza healthline.com.

Dôležité aktuality

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM