Filip Chudý Zo Slovenska

V nedeľu si až na tieto výnimky nákup nespravíte: Obchody budú ZATVORENÉ

Ak preferujete nedeľné nákupy, potom si na ne musíte počkať. Počas najbližších dvoch nedieľ budú obchody a nákupné centrá zatvorené.

Ilustračný obrázok k článku V nedeľu si až na tieto výnimky nákup nespravíte: Obchody budú ZATVORENÉ
Zdroj: TASR/František Iván

V nedeľu 1. mája (Sviatok práce) bude väčšina obchodov na Slovensku zatvorená. Podobne ostanú zatvorené predajne o týždeň neskôr, čiže v nedeľu 8. mája (Deň víťazstva nad fašizmom).

Dôvodom sú štátne sviatky. Obchody na Slovensku preto budú zatvorené, až na výnimku. Toto opatrenie priniesla novela Zákonníka práce, ktorá platí od júna 2017.

Tá zaviedla do praxe zatvorenie predajní počas sviatkov a niektorých dní pracovného pokoja, celkovo 15,5 dňa v roku. Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce. Existujú aj výnimky, napríklad čerpacie stanice i lekárne.

Výnimku zo zákazu predaja majú benzínové pumpy, predajne na letiskách, vlakových či autobusových staniciach, lekárne a predajne suvenírov.

Najbližšie nás potom čakajú zatvorené obchody cez Sviatok sv. Cyrila a Metoda (5.7.2022) a štátny sviatok Výročie SNP (29.8.2022)

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM