Zo Slovenska

V EÚ budú trénovať ukrajinských vojakov: Do výcvikovej misie sa zapojí aj Slovensko

Podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislava Káčera sme pripravení poskytnúť inštruktorov a v prípade potreby aj výcvikové priestory na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V EÚ budú trénovať ukrajinských vojakov: Do výcvikovej misie sa zapojí aj Slovensko
Zdroj: TASR/AP

Do výcvikovej misie Európskej únie pre ukrajinských vojakov sa zapojí aj Slovensko, uviedol pre TASR minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer po skončení sa pondelkového zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.

Káčer: Sme pripravení

Šéfovia diplomacií členských krajín EÚ v pondelok schválili vojenskú výcvikovú misiu pre príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa Káčera sa Ukrajina musí ubrániť pred eskalujúcou agresiou Ruska, pričom jej prežitie je aj v bytostnom záujme Slovenska. Ako pokračoval, diplomati sa zhodli, že Únia bude naďalej pokračovať v podpore Ukrajiny, lebo mier tam nastane len vtedy, keď Rusko prestane útočiť a stiahne odtiaľ svoje vojská. „Žiadna dohoda poza chrbát Ukrajiny nie je pre nás prijateľná,“ odkázal.

Káčer spresnil, že nová výcviková misia EÚ pre Ukrajinu bude mať centrá v Poľsku a Nemecku. „Vyjadril som podporu tejto misii s tým, že sme pripravení poskytnúť inštruktorov a v prípade potreby aj naše výcvikové priestory na Slovensku, ktoré sú na vynikajúcej úrovni,“ dodal.

Financie na obranu Ukrajiny

Rada ministrov v Luxemburgu odsúdila pokračujúce ruské útoky na civilné ciele na Ukrajine a schválila ďalšie finančné zdroje pre Európsky mierový nástroj (EPF). Káčer vysvetlil, že EÚ z tohto fondu môžu financovať obrannú a vojenskú podporu Ukrajine.

„Politicky bola táto zhoda veľmi silná – to je hlavný odkaz tohto dňa,“ opísal situáciu. Cieľom EPF je zlepšiť schopnosť Únie predchádzať konfliktom, budovať mier a posilňovať medzinárodnú bezpečnosť.

Káčer pripomenul, že témou ministerských rokovaní bol aj vývoj vzťahov medzi EÚ a Čínou. Dodal pritom, že ministri sa zhodli na potrebe pokračovania dialógu a rozvíjania sebavedomých vzťahov založených na princípoch dodržiavania medzinárodného práva. Kľúčová je pritom otázka ľudských práv, ktoré nemôžu byť podriadené iným záujmom, zdôraznil.

Na okraj rokovaní Rady EÚ sa šéf slovenskej diplomacie stretol s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou. Zhodli sa na strategickom význame slovensko-nemeckých vzťahov a vyjadrili podporu ďalšiemu rozvoju spolupráce v konkrétnych oblastiach. Káčer označil Nemecko za spoľahlivého partnera a spojenca, pričom pripomenul aj nemecký príspevok pri financovaní výroby ďalších kusov samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM